Recept voor rabarbermoes met diksap en rozijnen

Print Friendly, PDF & Email

Op dit moment slaan ze je om de oren met aanbiedingen voor rabarber en ook op Internet vliegen de rabarbertaarten, -crumbles en andere lekkernijen met deze groente me om de oren. Ik mis alleen de traditionele rabarbermoes nog, alleen dan vrij van geraffineerde suikers. Daarom bij deze het recept voor rabarbermoes met diksap en rozijnen.

Recept voor rabarbermoes met diksap en rozijnen | eethetbeter.nl

Over rabarber

Rabarber is groente en dus geen fruit. Dat wist ik niet. Nooit over nagedacht ook. En wisten jullie dat rabarber familie is van de bleekselderij? Nee, ik dus ook niet. Ze lijken wel verdacht veel op elkaar trouwens šŸ˜‰ Rabarber is dus ook rauw te eten. Ik vind het niet lekker, maar ik zou zeggen: probeer het eens!

Rabarber bevat veel vezels en werkt licht ontlasting bevorderend. De wortels bevatten helemaal laxerende eigenschappen. De bladeren zijn niet te eten. Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde is het eten rabarber bevorderlijk voor het immuunsysteem en werkt daardoor preventief tegen kanker.

Deze groente bevat bovendien veel vitamine K, dat een rol speelt bij de stolling van het bloed en van groot belang is om de vorming van plaques in de hersenen bij Alzheimer patiƫnten tegen te gaan. Vitamine K is overigens vetoplosbaar, dus een klontje roomboter in de moes voor een betere opneembaarheid van de voedingsstoffen kan geen kwaad.

Recept voor rabarber | eethetbeter.nl

Oxaalzuur, wat is dat ook alweer?

Het nadeel van rabarber is dat het oxaalzuur bevat. Oxaalzuur is een anti-nutriĆ«nt, oftewel een plantstofje dat ervoor zorgt dat je andere voedingsstoffen niet op kunt nemen. De meningen over de ernst van de inname van grote hoeveelheden oxaalzuur zijn verdeeld. Sommige mensen beweren zelfs dat je vele kiloā€™s rabarber moet eten om het schadelijk te laten zijn. Anderen beweren dat het juist gezond is. Och zoals met alles: blijf variĆ«ren, dan wordt het nooit een probleem!

Natuurlijk gezoet met diksap en rozijnen

Als het even kan, laat ik de zoetstoffen achterwege als ik iets met vruchten maak. Bij rabarber vind ik dat echt een no-go. Mij te zuur! Deze rabarbermoes heb ik op smaak gebracht met diksap en rozijnen. Zo wordt het heerlijk zacht van smaak. Covelt Dixap heeft trouwens de etiketten vernieuwd! Ziet er leuk uit, vind ik. Ze verkopen nu ook Dixap in plastic flessen waar het water al aan is toegevoegd.

Covelt Dixap Appel | eethetbeter.nl

Recept voor rabarbermoes met diksap en rozijnen

Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd is circa 30 minuten.

Ingrediƫnten

 • 1 kg rabarber
 • Ā½ theelepel vanillepoeder (meer info)
 • 2 handjes rozijnen
 • diksap naar smaak (50 a 100 ml)
 • water

Benodigdheden

 • Pan en fornuis

Bereiding

 1. Spoel de rabarber schoon onder de kraan, verwijder kop en kont en snij in gelijke stukjes van enkele centimeters lang
 2. Zet de rabarber op in een pan met een bodempje water en kook deze totdat de rabarber in stukken uiteen valt (15 tot 20 minuren)
 3. Breng op smaak met diksap
 4. Draai de warmtebron uit en voeg de rozijnen toe
 5. Laat afkoelen
 6. Hou je van een gebonden rabarbermoes? Voeg dan wat maizena of arrow root toe om een dikkere ā€œpapā€ te krijgen. Zoals je op de fotoā€™s kunt zien, ligt er bij mij een laagje water op de moes. Het stoort mij niet, omdat ik het fijn vind zo puur mogelijk te eten.
 7. Serveer als bijgerecht of dessert (met ijs, vla of yoghurt bijvoorbeeld of voeg toe aan een overnight oat)
 8. Eet smakelijk!

Je kunt deze rabarbermoes heel goed invriezen. Zo heb je er nog langer plezier van!

Wat is jouw favoriete gerecht met rabarber? Links naar recepten zijn heel welkom!

Gestoofde rabarber | eethetbeter.nl

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *