Zelfgemaakte dadelpasta als zoetmaker

Print Friendly, PDF & Email

De afgelopen week van de FeelGoodBoost stond in het teken van suiker. Een veel besproken onderwerp in voedingsland. Ik vind dat het allemaal best wat minder kan met die suikers. Helemaal geen zoet meer vind ik ook geen optie hoor, vandaar dat ik vandaag vertel over de zelfgemaakte dadelpasta als zoetmaker.

Zelfgemaakte dadelpasta als zoetmaker | eethetbeter.nl

Suikervrij eten

Reny van Mind Your Feed legde onlangs al van alles uit over suikervrij eten. Dat verhaal was zo klaar als een (suiker)klontje, dus daar heb ik geen toevoeging op. Ik kan natuurlijk wel vertellen over mijn persoonlijke beleving. Ik koos er in 2013 al voor om minder geraffineerde suikers te eten (mijn verhaal staat hier). We deden bijvoorbeeld de witte tafelsuiker en de patentbloem de deur uit en vervingen deze door alternatieven. Dat voelde een stuk beter! Aangezien ik een zoetekauw ben, maakte ik nog wel veel zoete gerechten. Eerst bakte ik vooral met kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oerzoet en agavesiroop. Tegenwoordig kies ik eerder voor dadels of bananen als zoetmiddel. Zo af en toe komt er nog honing, diksap of ahornsiroop voorbij.

Dadels en suikervrij eten | eethetbeter.nl

Dadels als natuurlijk zoetmiddel

Het fijne aan dadels (en bananen) als zoetmaker vind ik dat ze overal verkrijgbaar zijn. Ze zijn bovendien onbewerkt, oftewel ze bevatten alle componenten nog zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Hier reageert een lichaam nou eenmaal beter op. Dadels zijn vers en gedroogd te koop. Controleer voor het bewerken wel even of er nog een pit in zit. Het is mij wel eens gebeurd dat mijn keukenmachine vast liep door de aanwezige pitten. Oeps!

Recept voor dadelpasta

Deze dadelpasta is supermakkelijk om te maken, dus een recept is het niet echt. Je kunt de bruine substantie gebruiken in praktisch alle situaties waarin je normaliter suiker gebruikt. Op een broodje (en dan met kokosvlokken, mmm!), door de yoghurt, als topping op je havermout en zelfs als natuurlijk zoetmiddel in cake en taart. De zelfgemaakte dadelpasta is heel zoet van smaak, dus kieper er niet zomaar een paar eetlepels in.

Zelf dadelpasta maken voor in bijv cake | eethetbeter.nl

Zelfgemaakte dadelpasta als zoetmaker

Bereidingstijd is 5 minuten.

Ingrediënten

  • 100 gram dadels (gedroogd en ontpit)
  • 75 ml heet water

Benodigdheden

  • Staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Doe de in een schaaltje en giet het hete water hier overheen. Roer met een lepel zodat de dadels uit elkaar vallen;
  2. Doe de dadels met het water in de keukenmachine en mix totdat de stukjes weg zijn;
  3. Geniet van deze zelfgemaakte dadelpasta!

Dit “recept” is een aanrader voor de zoetekauw onder ons. Vind jij jezelf een echte zoetekauw?

Dit recept voor zelfgemaakte dadelpasta is geschreven in het kader van de FeelGoodBoost, waarin Reny, Linda, Suzanne en ik je 3 weken lang voorzien van heerlijke recepten en nuttige tips. Hier vind je meer informatie. Deze week is het thema “suikers mijden of suikervrij eten”. Reny van MindYourFeed schreef daar een helder artikel over, dat je hier kunt lezen. Vergeet niet om de foodblogs van MindYourFeedLekker eten met Linda en Puur Suzanne in de gaten te houden voor nieuws en inspiratie!

Recept voor dadel-kardemomcake | eethetbeter.nl

Op zoek naar meer recepten met dadels? Ik kan je deze dadel-kardemomcake aanraden! Hier vind je meer recepten met deze natuurlijke zoetmaker.

 

 

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *