Recept voor groenteburger met broccoli en doperwten

Print Friendly, PDF & Email

Dit is alweer mijn laatste recept voor de Feel Good Boost van september 2016. Die drie weken zijn voorbij gevlogen! Heb jij actief meegedaan met de boost? Hoe is dat je bevallen? In de laatste week was het thema “minder vlees eten”. Eigenlijk zou ik daar “en meer groente eten” aan willen toevoegen. Daarom deel ik vandaag het recept voor groenteburger met broccoli en doperwten!

Recept voor groenteburger met broccoli en doperwten | eethetbeter.nl

Minder vlees eten

Afgelopen week legde Reny duidelijk uit welke redenen iemand zou kunnen hebben om minder vlees te eten. Daar sta ik volledig achter! Best toevallig ook dat juist deze week er hele mediadiscussies ontstonden naar aanleiding van een artikel van de dames van The Green Happiness in NRC. Deze dames pleiten voor een “plant-based” leefstijl. Volledig stoppen met het eten van dierlijke producten is mij ook een brug te ver, maar meer groente eten? Dat zouden meer mensen moeten doen!

Meer groente eten

De gemiddelde moeder die ik vraag naar de eetgewoontes van haar kroost zegt zuchtend “ik zou willen dat ze eens wat meer groente eten”. Dit wordt gevolgd door een uitleg over strijd aan tafel en de voorkeur voor frites met hamburger, pizza’s, pannenkoeken, poffertjes en snoepjes. Ik zie nooit een ouder die me woedend aankijkt en gefrustreerd begint over het vlees verorberende gedrag van zijn of haar kind. Kortom, misschien moet ik eens de focus gaan leggen om meer groente eten met kinderen. Of ik daar ervaringsdeskundige in ben? Nee, zeker niet! Mijn kinderen hebben absoluut hun voorkeuren qua eten, maar groente eten ze graag.

Recept voor een Shrek-burger | eethetbeter.nl

Hoe zorg ik dat mijn kinderen graag groente eten?

Laat ik voorop stellen dat ik het enorm tref met drie kinderen die ontzettend kunnen genieten van een goed gevuld bordje met eten. De voorkeur gaat uit naar het Hollandse AVG’tje (aardappelen – vlees – groente), maar ook vis en “gekke dingen” zoals bloemkoolnasi gaan erin als koek. Ik zal op een later moment nog eens wat tips op een rijtje zetten over hoe kinderen beter groente kunnen gaan eten. Voor nu richt ik me op het broodje hamburger waar de kinderen zo van houden. Dit recept voor groenteburger is namelijk ontstaan vanuit het idee om kinderen meer groente te laten eten. Broccoli en doperwten zijn de lievelingsgroente van mijn kroost, dus dit was de basis voor de burger. Het wordt bij elkaar gehouden door ei en kokosmeel en dat is het eigenlijk. Mijn boys konden niet wachten om deze “Shrek-burger” te proeven.

Recept voor groenteburger met broccoli en doperwten

Deze groene, vegetarische “Shrek-burger” maakt groente eten voor de kleintjes aantrekkelijk. Koop hamburgerbroodjes bij de supermarkt of bak glutenvrije broodjes om de gezonde snack helemaal af te maken. Als de kinderen zelf mogen kiezen hoe ze hun broodje beleggen (wel of geen sla, tomaat, augurk, etc) zijn ze eerder geneigd tot proeven. Recept voor 8 kleine of 4 grote vegetarische hamburgers.

Ingrediënten

 • 1 kleine stronk broccoli (bij mij bleef er 300 gram gekookte broccoli over)
 • 100 gram doperwten (diepvries)
 • 1 ei
 • 2 eetlepels kokosmeel
 • 1 theelepel uienpoeder
 • zout en peper
 • kokosolie om in te bakken

Benodigdheden

 • Pan
 • Koekenpan
 • Fornuis
 • Schaal
 • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

 1. Haal de doperwten uit de diepvries
 2. Maak de broccoli schoon en kook hem beetgaar. Je kunt ook een restje broccoli van de dag ervoor gebruiken;
 3. Gebruik de keukenmachine om de broccoli, doperwten, ei, zout, peper en uienpoeder tot een egaal deeg te hakken en mengen;
 4. Voeg kokosmeel toe totdat het een stevige substantie is. Bij mij waren hiervoor 2 eetlepels kokosmeel nodig. Havermout werkt wellicht ook als bindmiddel;
 5. Kneed hamburgers van de groente;
 6. Smelt de kokosolie in een koekenpan en laat de burgers op laag vuur garen. Zet het fornuis pas hoger als het ei is gestold, anders is de kans groot dat de Shrek-burgers uit elkaar vallen. Bak de burgers gaar in cicra 15 minuten;
 7. Geniet van dit recept voor groenteburgers en eet smakelijk!

Zou jij het leuk vinden als ik meer recepten plaats waardoor het eten van groente (door kinderen) wordt gestimuleerd?

Vergeet niet om regelmatig op de blogs van LindaReny en Suzanne te kijken voor inspirerende recepten om meer groente te eten, zodat je jouw gezondheid – en die van je gezin – een flinke boost kunt geven!


Wil je als eerste op de hoogte zijn als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedInTwitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Recept voor groenteburger met broccoli en doperwten | eethetbeter.nlGroenteburgers maken | eethetbeter.nlGroenteburgers bakken | eethetbeter.nl

Related Posts