Print Friendly, PDF & Email

Dit is Ravi en hij is 6 jaar. Hij is gek op eten, vooral op… Nou ja, lees maar snel verder voor het eetdagboek van Ravi!

Eetdagboek van Ravi 6 jaar | eethetbeter.nl

Vloeken in de kerk?

Zoals jullie wellicht weten ben ik moeder van 3 zonen: Tygo (8), Ravi (6) en Fedde (1). De jongens eten vers en zelfgemaakt. De hoeveelheid suiker is beperkt. Ze eten brood en drinken melk. Geen orthomoleculair voedingspatroon of Paleo voor hen, wellicht wel verantwoord volgens het Voedingscentrum. Of is dat vloeken in de kerk voor jullie? 😉 Mijn ervaring is dat beter eten in stappen gaat. Zonder medische noodzaak kan de gezonde voeding rustig worden opgebouwd en al het andere steeds minder worden gegeten.

Mijn kleine grote keukenhulp

Ravi, mijn middelste zoon, helpt me graag in huis en vooral in de keuken. Ravi is ook degene die zegt “dat ken ik niet, dus mag ik dat proeven?”. Ik heb Ravi wat vragen gesteld over zijn voorkeuren qua eten. Hier volgen zijn antwoorden:

Naam: Ravi

Leeftijd: 6 jaar en 6 maanden

Lievelingseten: boerenkoolstamppot met worst en jus

Houdt niet van: spruitjes, champignons en rijst

Lievelingseten met de P: patat

Favoriete broodbeleg: eiersalade

Favoriete ontbijt: havermoutpap

Favoriete lunch: “bolletje broodjes” en frikadelbroodjes

Favoriete diner: boerenkoolstamppot of hutspot

Favoriete toetje: yoghurt met chocoladebolletjes

Keukenfavoriet: samen met mama cakejes of bananenbrood bakken

Keukenwens: samen met mama taart en pannenkoeken bakken

Zoals je ziet zijn de antwoorden ongecensureerd, anders had ik op zijn minst de frikadelbroodjes eruit gehaald, haha! Ravi heeft een voorkeur voor de Hollandse Pot. Zijn lichaamsbouw is normaal met iets aanleg om dikker te worden. Hij weet echter precies wanneer hij genoeg heeft gehad en heeft een voorkeur voor hartige smaken. Het eerste half jaar van zijn leven kreeg hij uitsluitend borstvoeding. In totaal heeft hij 11 maanden bij mij gedronken.

Eetdagboek van Ravi

Onderstaand eetdagboek van Ravi geeft een impressie van wat mijn zoon zoal eet. Het is geen voorbeeldmenu, maar dient puur ter inspiratie en vermaak.

Woensdag

Ravi is de dag gestart met een schaaltje havermoutpap met peer en rozijnen, gecombineerd met een glaasje water, een multi-vitamine tablet en een visolie capsule. Als tienuurtje heeft hij een banaan gegeten met een beker water. Papa haalde hem om 12.30 uur uit school om gezellig samen te gaan lunchen. Mijn lief koopt op woensdag vaak wat extra’s, in dit geval “bolletje broodjes” zoals mijn jongens bruine bolletjes noemen. Ravi at er drie: eentje met salade en twee met worst en dronk er een glas water bij.

Na de voetbaltraining is Ravi bij een vriendje gaan spelen. Ik ben vergeten te vragen wat hij daar gegeten en gedronken heeft. Het diner bestond uit een stoofpotje van sperziebonen, zoete aardappels en kabeljauw. Ook daarbij dronk Ravi water.

Ravi met stoofpotje | eethetbeter.nl

Donderdag

Hoera, mijn lief had zin in eieren met spek, dus daarmee zijn we allemaal begonnen! Ravi at 1 spiegelei, 2 plakjes gebakken katenspek en 1 kwart avocado. Lekker warm en lekker voedend. Hij dronk er water bij en kreeg ook zijn voedingssupplementen. Op school at meneer een appel met water en als lunch 3 boterhammen (2 hartig en 1 zoet) met snoeptomaatjes en een beker melk.

Ravi ging deze dag naar de sport bso. Hier kreeg hij eerst fruit en na het sporten werd hij getrakteerd op een koek. De kinderen kunnen kiezen uit rode en gele limonadesiroop.

Donderdag is een lange werk/school/opvangdag voor ons allemaal, dus dan eten we kliekjes. We warmen het op in een pannetje of in de oven op de “regenereren”-stand zodat de voedingsstoffen behouden blijven. De magnetron wordt gelukkig nog maar sporadisch gebruikt. Ravi at vanavond broccoli met gekookte aardappels en een halve rundervink. Hij dronk er water bij.

Vrijdag

Deze keer is Ravi zijn dag gestart met een halve boterham met smeerworst en een halve boterham met chocoladepasta. Hij kreeg er water en voedingssupplementen bij. Op school at hij weer een appel, 3 boterhammen, tomaten en komkommer. In zijn bekers zat water en melk. Ravi neemt praktisch nooit eten of drinken mee naar huis van school trouwens.

Lunchtrommel van Ravi | eethetbeter.nl

Bij thuiskomst heeft Ravi een beker aanmaaklimonade (Coolbear) gedronken en na een banaan ook nog een chocolademuntje op, voordat hij lekker ging spelen. Voor het diner kocht ik doner kebab van kip bij de Turkse slager, die ik mengde met reepjes witte kool en champignons. Laatstgenoemde viste Ravi er uit, maar verder heeft hij ontzettend zitten smullen van dit maaltje. We aten er trouwens ook gebakken schijfjes pastinaak bij, ook dat was voor herhaling vatbaar. Na het eten at Ravi een schaaltje yoghurt met kokosrasp.

Tot zover het eetdagboek van een kind van 6 jaar. Zoals ik schreef willen we het brood langzaam gaan vervangen door iets anders. Hebben jullie receptentips voor ons?

Voor andere eetdagboeken van kinderen verwijs ik jullie naar de websites van Fit en puur en Blij Suikervrij. Wij vormen met zijn drieën het team achter Proefhelden, waarin we (ouders van) kinderen graag willen inspireren gezonder te eten. Volg alles van Proefhelden tot en met 4 december 2016 via deze besloten Facebook-groep.


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw artikel online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Eetdagboek kind 6 jaar | eethetbeter.nl

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *