Print Friendly, PDF & Email

Dit is Tygo van 8 jaar en hij is een heuse ambassadeur voor mijn foodblog… Een maand of twee geleden vroeg hij ons om afstand te doen van zijn bijnaam “Kliko”, dus dat deden we. Hij nam echter geen afscheid van de eigenschappen die aan zijn bijnaam gekoppeld zijn 😉 Vandaag vertel ik jullie wat mijn zoon zoal eet in het eetdagboek van een kind van 8 jaar.

Eetdagboek van een kind van 8 jaar | eethetbeter.nl

Holle bolle Gijs

Al sinds zijn geboorte heeft Tygo een niet te stillen honger. Aan de borst dronk hij almaar door en toen hij ging eten was hij niet te stoppen. Gelukkig heeft hij een voorkeur voor gezond eten. Met een snoepje maken we hem echt niet blij en zelfs bij taart of koek is hij kieskeurig. Hij is echter wel gek op chocolade, brood, aardappels en melk. Dit en meer over Tygo zal ik hieronder beschrijven.

Naam: Tygo

Leeftijd: 8 jaar en 5 maanden

Lievelingseten: zalmrolletjes

Houdt niet van: spruitjes, salami en pittig eten

Lievelingseten met de P: pizza met patat (de zogenaamde “Pizza Americano”)

Favoriete broodbeleg: pindakaas

Favoriete ontbijt: havermoutpap

Favoriete lunch: spiegelei op brood

Favoriete diner: wortels met satésaus, lievelingsaardappels en een cordonbleu

Favoriete toetje: yoghurt met fruit

Keukenfavoriet: cake en taart bakken met mama bakken

Borstvoeding: 5,5 maanden, waarvan 6 weken volledig

Wat verder op tafel komt: “ik ben gek op eten en ze noemden me eerst Kliko!”

Ook deze keer zijn de antwoorden ongecensureerd. Die pizza met patat verkopen ze in Italië en is een grote hit bij onze boys. Zooo erg!

Tygo ambassadeur van Eet het beter | eethetbeter.nl

Dinsdag

Op dinsdag gaan Tygo en Ravi van 8.30 tot 14.30 uur naar school. Tygo komt met honger uit bed en kan niet wachten totdat hij kan starten met zijn ontbijt. Helaas voor hem heeft zijn broertje doorgaans iets minder haast. Tygo eet een halve boterham met boterhamworst en een halve met chocoladepasta. Daar drinkt hij een kopje thee bij en hij krijgt tevens een multi-vitamine en een visolie tablet.

Als tienuurtje eten de jongens eigenlijk altijd fruit. Deze keer is het een banaan en een beker aanmaaklimonade: Coolbear in de smaak framboos. Het lievelingsdrinken van Tygo is water, maar we kunnen geen schoolbeker vinden waarbij de pure watersmaak behouden blijft.

De lunch bestaat uit drie volkoren boterhammen, eentje met smeerleverworst, eentje met boterhamworst en eentje met pindakaas. Daarbij eet hij snoeptomaatjes, komkommer, een ei en wat nootjes en drinkt hij een beker melk.

Na school vraagt Tygo opnieuw om een banaan. Deze keer met cacaosuiker, dat is een mengsel van rauwe cacao met kokosbloesemsuiker van Amanprana. Daarbij drinkt hij water.

eetdagboek van een kind van 8 jaar | eethetbeter.nl

Tygo sport bijna alle dagen van de week. Op dinsdagavond gaat hij naar keeperstraining op de voetbal. Hij eet dan om vijf uur al. Ik heb een stoofpotje met kabeljauw, sperziebonen, kokosmelk en kurkuma gemaakt.

Na de training eet hij zijn toetje nog, een schaaltje yoghurt. Daarna is het snel douchen en naar bed. Tussendoor drinkt Tygo water.

Woensdag

De dag start opnieuw met een boterham met thee voor Tygo en daarbij zijn voedingssupplementen. Als tienuurtje eet hij een peer met een beker limonade.

Papa haalt de jongens uit school en heeft dan eigenlijk altijd iets lekkers voor ze. Vaak zijn het bruine bolletjes en soms bijvoorbeeld een frikadelbroodje. Je zult begrijpen dat ik dit tenenkrommend vind, maar ik weet ook hoe de mannen genieten van deze gewoonte. Na drie bolletjes met worst, pindakaas en pasta, een rijstwafel en een beker melk vindt meneer Eet het beter het genoeg geweest.

In de middag drinkt Tygo een glas water en hij eet er acht “lievelingschocolaatjes” bij, dat zijn moccaboontjes. Al om vijf uur staat het diner alweer op tafel voor onze oudste telg: vanavond voetbaltraining. Tygo krijgt broccoli, aardappels en een halve hamburger met water erbij. Net als de dag ervoor eet hij zijn dessert na de training.

Donderdag

Hoera, havermoutpap met peer en rozijnen deze keer! En natuurlijk ook groene thee, multi-vitamine en visolie. Op school krijgt hij aanmaaklimonade en een banaan. De lunch wilde Tygo zelf aan jullie laten zien:

Schoollunch van Tygo | eethetbeter.nl

De bruine bolletjes (“bolletje broodjes”) waren nog over van gisteren. Hij drinkt er melk bij. Na school gaat Tygo naar de buitenschoolse opvang, waar hij opnieuw fruit krijgt. Na het sporten, hij zit op een zwem- en sportbso, krijgt hij een “gezonde” koek en limonade.

Gelukkig eten we op donderdagavond meestal wel met het hele gezin. Nadat we met zijn allen thuis zijn gekomen stopt mijn lief onze drie kindjes in bad en ik schuif de kliekjes de oven in. Een klein half uurtje later zitten we gezellig aan tafel. Door de overgebleven eenpersoonsporties kunnen we kiezen. Tygo gaat voor wortels, aardappels en een spiegelei vandaag, met nog een restje zoete aardappelsoep erbij. Als toetje eet hij yoghurt met kokosrasp en rozijnen.

Tot zover het eetdagboek van Tygo. Als hij de kans krijgt eet hij per dag zes boterhammen – of meer -, vier stuks fruit, vijf aardappels en 500 gram groente. We remmen hem hier vaak wel in, vooral met brood eten. We zijn op zoek naar alternatieve lunches voor de kids om wat vaker af te wisselen. Wie weet deel ik over een paar maanden heel andere eetdagboeken van mijn kroost!

Moet jij je kind ook wel eens remmen met eten? En zo ja, met wat voor soort voeding vind je dat nodig?

Dit dagboek dient puur ter inspiratie. Lees ook mijn disclaimer. Voor andere eetdagboeken van kinderen verwijs ik jullie naar de websites van Fit en puur en Blij Suikervrij. Wij vormen met zijn drieën het team achter Proefhelden, waarin we (ouders van) kinderen graag willen inspireren gezonder te eten. Volg alles van Proefhelden tot en met 4 december 2016 via deze besloten Facebook-groep.


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw artikel online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

An apple a day | eethetbeter.nl

Related Posts