Print Friendly, PDF & Email

Tussen alle vegetarische kerstrecepten op mijn foodblog door, verschijnt er vandaag een artikel van een heel ander kaliber. Namelijk eentje over zelf een gourmetschotel maken. Dat is namelijk reuze makkelijk en goedkoop, maar bovenal erg leuk om te doen!

Zelf een gourmetschotel maken | eethetbeter.nl

Zelf maken is leuk!

“Wat je aandacht geeft groeit” lees ik regelmatig. Ik kan je vertellen dat dit niet zal gebeuren als je zelf aandacht besteed aan het eten op het kerstmenu, maar het is wel ontzettend leuk om zelf aan de gang te gaan met de hapjes die op tafel komen. Zelfs als het gourmetschotel die je al voor een paar euro kan halen bij Aldi of Lidl betreft. Zo weet je tenminste ook wat voor toevoegingen er aan de gerechten zijn gedaan. Tenminste… Kijk eens op de verpakking van je vlees. Kipfilet of rundergehakt dat heel naturel lijkt, bevat vaak nogal wat toevoegingen zoals suiker en kleurstoffen.

Vlees, vis of vega

Vanuit mijn “eet-het-beter-overtuiging” vind ik dat onze voeding voor het grootste deel plantaardig zou moeten zijn. Niet alleen vegetarisch, maar groente en fruit wel als hoofdbestanddeel. Zo ver zijn we in Nederland nog lang niet, maar vorige week hoorde ik wel dat de groente- en fruitconsumptie afgelopen jaar is gestegen (bron). Halleluja! Desalniettemin weet ik dat ik aankomende kerstdagen vooral veel dierlijke producten zal eten. Ik zal het compenseren op de dagen voor en na kerst, zoals met deze prachtige ovenschotel en deze lekkere ragout. Voor vegetarische kerstrecepten verwijs ik je naar het blog van Puur Suzanne over dit onderwerp.

Volle kruidenkast

Zelf een gourmetschotel maken is simpel want het enige dat je nodig hebt is gehakt, kipfilet en spek. En een goede basisvoorraad van specerijen en andere dingen die in de voorraadkast thuishoren. Zoals komijn, tomatenpuree en kokosmeel. Ik schat in dat de vaste volgers deze inmiddels hebben. Onderstaande recepten zijn afgeleid van de kruidenmixen zoals ik ze heb vermeld op mijn website.

Zelf een gourmetschotel maken

Voldoende voor een gourmetschotel voor 4-6 personen, afhankelijk van de hoeveelheid bijgerechten.

Benodigdheden

 • 500 gram kipfilet
 • 500 gram gehakt
 • 100 kram katenspek
 • 1 ei
 • 2 eetlepels pesto
 • 1 eetlepel shoarmakruiden
 • 1 eetlepel ketjap of tamari
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel ketchup of tomatenpuree
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
 • 1 augurk
 • Paar sprieten bieslook
 • paneermeel of kokosmeel
 • zout en peper

Bereiding kipshoarma

Verdeel de kipfilet in drie gelijke gedeeltes. Eenderde snij je in kleine reepjes. Deze kruid je met shoarmakruiden totdat ze lichtbruin gekleurd zijn.

Bereiding kipfiletrolletjes met pesto en spek

Eenderde van de kipfilet snij je in brede repen. Besmeer ze met pesto en omwikkel ze met katenspek. Bind ze eventueel af met een spriet bieslook.

Recept kipfiletrolletjes met pesto en spek | eethetbeter.nl

Bereiding kipsaté

Snij het laatste deel van de kipfilet in blokjes en besprenkel met olie, ketjap en 1 theelepel knoflookpoeder. Rijg ze aan een stokje.

Bereiding mini-hamburgers

Meng al het gehakt met ei, zout en peper. Meng er eventueel wat kokosmeel of paneermeel aan toe als het niet stevig genoeg is. Verdeel het vervolgens in drieën. Van het eerste gedeelte gaan we hamburgers maken. Hiervoor dien je de augurk fijn te snijden en samen met de ketchup door het gehakt te mengen. Voeg eventueel nog wat meel toe voor de stevigheid.

Recept mini-hamburgers | eethetbeter.nl

Bereiding slavinken

Rol van eenderde van het gehakt kleine rolletjes die je omwikkelt met katenspek.

Recept slavink voor gourmet | eethetbeter.nl

Bereiding gehaktkebab

Voeg aan het laatste deel van het gehakt het komijnpoeder en het restant van het knoflookpoeder toe. Rol er kleine “worstjes” van en rijg ze op een stokje.

Best simpel, nietwaar?! Superleuk om samen met je kind te maken! Het enige dat rest is dat het nog gebakken moet worden, maar daar hoef ik geen uitleg voor te geven toch? Ik wens jullie smakelijk eten!


Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Gourmetschotel met vlees zelf maken | eethetbeter.nl

Related Posts