Recepten voor babyvoeding vanaf 6 maanden

Print Friendly, PDF & Email

Toen onze eerste zoon geboren werd, maakte ik heel andere keuzes op het gebied van voeding dan dat ik nu doe. Niks mis mee hoor, toen wisten we gewoon niet beter. Ik was onzeker en hield vast aan de lijsten die ik kreeg op het consultatiebureau en de potjes babyvoeding uit de supermarkt. Als ik op zoek ging naar recepten voor babyvoeding vanaf 6 maanden kon ik het simpelweg niet vinden. De tijd terugdraaien kan en wil ik niet meer, maar ik kan jullie wel wat suggesties geven om zelf te koken voor je baby!

Recepten voor babyvoeding vanaf 6 maanden | eethetbeter.nl

Drie kinderen = drie keer de kans om het anders te doen

In 2008 werd Tygo geboren. Hij kreeg borstvoeding, maar dat was regelmatig strijd omdat ik in het begin overproductie had en toen ik parttime ging voeden onderproductie. Tygo had altijd honger en dat maakte me onzeker. Na vier maanden kreeg hij zijn eerste fruithapje – uit een potje.

Ravi werd geboren in 2010. Hij kreeg bijna een jaar borstvoeding. We maakten zijn eten zelf en zijn na bijna vijf maanden gestart met de bijvoeding in de vorm van groenten en fruit. Bovendien waren we al voorzichtig aan het experimenteren met Rapley.

In 2015 werden we de ouders van Fedde. Hij krijgt nog steeds borstvoeding en zijn vaste voeding startte pas na zes maanden in de vorm van hele stukken gestoomde of gekookte groente (Rapley). Een gepureerd prakje waarbij hij gevoerd moet worden, gaat er lastig in. Gelukkig eet hij tegenwoordig zelf heel netjes met een vork of een lepel.

Babyvoeding vanaf 6 maanden recepten | eethetbeter.nl

Babyvoeding vanaf 6 maanden

Aangezien niet iedereen zich comfortabel voelt bij het aanbieden van grote stukken groente of fruit aan zijn of haar kindje, heb ik hieronder tien combinaties voor babyvoeding op een rijtje gezet. Voor allemaal geldt dat het geschild, gekookt of gestoomd en vervolgens gepureerd moet worden.

 1. bloemkool met aardappel
 2. rode biet met zoete aardappel
 3. wortel met appel
 4. broccoli met banaan en aardappel
 5. tomaat, pompoen en pastinaak
 6. andijvie met aardappel
 7. venkel met zoete aardappel
 8. rabarber met appel
 9. pompoen met peer
 10. courgette met druif en aardappel

Zelf eten koken voor baby | eethetbeter.nl

Tips voor als je gaat starten met vaste voeding voor je baby

 1. Gebruik wat water of een scheutje (moeder)melk om een smeuïge puree te maken.
 2. Baby’s hebben een voorkeur voor zoete smaken, maar dat betekent niet dat overal fruit doorheen gepureerd hoeft te worden.
 3. Aangezien ik het heel belangrijk vind om, waar mogelijk, met het hele gezin tegelijk en hetzelfde te eten, adviseer ik je om deze recepten te maken als je zelf een soortgelijk gerecht eet!
 4. Kook ineens een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Ik vind de Avent bewaarbekers voor moedermelk daar ideaal voor.
 5. Zorg altijd voor een voorraad babyvoeding in de diepvries.
 6. Maak je niet bang voor viezigheid. Het meeste poets je zo weer van je kind, de stoel, de tafel en de vloer af. Heus!
 7. Kook zoveel mogelijk vers en zelf. Dat komt de smaakbeleving van je kleintje ten goede.
 8. Gebruik biologische producten, deze bevatten meer voedingstoffen.
 9. Het is geen ramp als jouw kindje van zes maanden oud nog geen interesse heeft in vaste voeding. Laat het hem of haar in zijn eigen tempo ontdekken.
 10. Gebruik het voedselintroductieschema van Stefan Kleintjes om te zien of jouw mini iets al mag eten.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en ben je een iets minder onzekere ouders als ik dat bij mijn eerste kind was! Wil je meer weten over het introduceren van vaste voeding, dan raad ik je aan het boek van Stefan Kleintjes te lezen. Toen ik voor Ravi kookte was ik ook enthousiast over “Opperdepop” van Albert Heijn en de boeken van Sharon van Wieren.

Recepten babyvoeding | eethetbeter.nl

Foto’s: ik fotografeerde wortel met appel en Fedde kon het niet laten alvast een hapje te nemen.

Related Posts