Print Friendly, PDF & Email

Ik probeer iedere maand een workshop of cursus te volgen op het gebied van voeding of bloggen. Waarom? Omdat ik het leuk vind om mezelf uit te blijven dagen! Alweer een paar maanden geleden zat ik in de zaal bij Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige. Een van haar recepten is zo’n succes hier in huis dat ik het graag met jullie deel: het recept voor bosvruchtenmix.

Recept voor bosvruchtenmix | eethetbeter.nl

Voeding voor brein en darmen

Eind september volgde ik de cursus “Voeding voor Brein en Darmen” via SOHF. Rineke Dijkinga legde daarbij in hapklare brokken uit hoe het nu zit met het verband tussen je goed voelen en goed eten. Ik verbaas me er iedere keer over hoe alles in het leven met elkaar is verbonden. Aangezien Rineke ook orthomoleculair therapeut is, kijkt ze ook naar de combinatie en de werking van voedingsstoffen als ze een recept samenstelt. Het recept voor bosvruchtenmix is daar een prachtig voorbeeld van:

Letterlijk “beter eten”

Dit recept bevat bosvruchten, die in staat zijn om het slijmvlies (darmen, lever, hersenen) intact te houden of te repareren. Indien deze barrière defecten vertoont, ontstaan bijvoorbeeld allergieën, maagklachten of degeneratieve ziekten. Bosvruchten bevatten bovendien veel antioxidanten en fytochemische stoffen die zeer sterke radicalenvangers zijn. You say what? Oftewel, ze blokkeren kankerverwekkende stoffen en remmen kunnen zelfs de groei van kanker remmen. Voor het beste effect kan je het beste biologische bosvruchten gebruiken!

Kaneel stabiliseert de bloedsuikerspiegel (minder snel honger of vermoeid na de maaltijd), gember ontgift en kardemom stimuleert de spijsvertering.

Banaan zorgt voor extra toevoeging van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. We hebben hier een tekort aan bij stress, dat op zijn beurt weer zorgt voor een drank naar suiker en andere koolhydraten.

Agar agar is een bindmiddel dat is gemaakt van zeewier. Het heeft net als de bosvruchten darmreparerende eigenschappen en is bovendien rijk aan kalium, magnesium, zink en calcium. Je kunt het vergelijken met een vegetarische gelatine. Agar wordt verkocht bij de betere supermarkt, de toko of de natuurvoedingswinkel. Het heeft geen smaak en is kleurloos.

Toepassingen van de bosvruchtenmix

De bosvruchtenmix is vergelijkbaar met vruchtenspread, dus je kunt het met hetzelfde doel gebruiken. Bijvoorbeeld op een boterham of op een pannenkoek. Het is ook lekker door de kwark of yoghurt, zeker in combinatie met granola. Of in plaats van jam bij scones voor bij de high tea. Maar eerlijk is eerlijk, mijn favoriete toepassing van dit gerecht is gewoon puur: in een schaaltje en dan heerlijk lepelen als tussendoortje of dessert!

Recept voor bosvruchtenmix

Zoete vruchtenspread zonder lactose, gluten en of dierlijke ingrediënten. Iedere dag gezond!

Ingrediënten

 • 250 gram bosvruchten (vers of diepvries, liefst biologisch)
 • 1 banaan
 • 3 eetlepels diksap (of meer / minder naar smaak. Ik gebruik hiervoor Covelt Dixap omdat het alleen fruit bevat)
 • 1 theelepel kardemom
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel agar agar
 • snuf zout

Benodigdheden

 • Pan en pollepel

Bereiding

 1. Snijd de banaan in plakjes en halveer deze;
 2. Verwarm een pannetje met de bosvruchten in een bodempje water op het fornuis. Voeg hier het diksap en de agar agar aan toe en laat het geheel 1 minuut koken;
 3. Haal de pan van de warmtebron af en roer zowel de banaan als de specerijen er doorheen;
 4. Proef of het op smaak is en voeg naar wens ingrediënten toe;
 5. Laat de bosvruchtenmix afkoelen. Je zult merken dat hij dikker wordt;
 6. Eet smakelijk!

Dit is een van de weinige gerechten die ik niet alleen iedere dag zou willen, maar ook zou MOGEN eten. Een prachtig voorbeeld van je beter eten. Of heb jij meer voorbeelden? Laat het me weten in de reacties!

Dit recept en een deel van de informatie is afkomstig uit “Weten van (h)eerlijk eten 1” van Rineke Dijkinga.

 

Gezonde toepassing van bosvruchten | eethetbeter.nl

Related Posts