Ook last van opruimwoede aan het begin van het jaar?

Print Friendly, PDF & Email

Hoe gaat het met jullie zo na de eerste maand van het jaar? Zijn je voornemens gelukt of moet je nog beginnen? Overal kom ik mensen tegen die aan de slag zijn met een detox weekend of een sapkuur. ‘Back to normal’ dus en iedereen gaat weer lekker aan de slag met gezond eten. Heel goed!

Zelf heb ik niet zo’n moeite om wat kilo’s kwijt te raken en mijn ervaring is dat wanneer je anders gaat eten (natuurvoeding: voeding uit de natuur, dus zonder toevoegingen) dat je minder snaaimomenten hebt en lekkerder in je vel zit. Toch krijg ik ook wel wat last van opruimwoede zo aan het begin van het jaar. Lees je mee?

Opruimwoede | eethetbeter.nl

Basisprincipes

In de opleiding voor Natuurvoedingsadviseur zijn er vijf basisprincipes die gehanteerd worden:

  • Vers (uit de regio en uit het seizoen)
  • Puur
  • Biologisch
  • Eerlijk
  • Variatie

Sla eet je bijvoorbeeld niet in de winter, maar als het lekker warm weer is. Deze tijd van het jaar is heel geschikt voor soepen, stamppotten en stoofschotels. Als je gevarieerd eet en allerlei kleurige groenten op je bord hebt, dan wordt eten echt een feest! Als je dan ook nog een maaltijd hebt, waarbij je het Fairtrade principe hanteert, dan kun je met een goed gevoel aan tafel. Vergeet vooral niet te genieten van je eten 🙂

Kritisch

Maar er zijn nog meer onderwerpen, waar je kritisch over kunt zijn.

Bijvoorbeeld: zo weinig mogelijk afval en geen verspilling. Als je je kast opruimt, kom je van alles tegen. Gebruik eens wat je in huis hebt, dat scheelt ook in je portemonnee.

Probeer eens een salade te maken met restjes: rucola, feta, een paar kappertjes, zongedroogde tomaten en wat zaden en pitten. Soep is ook ideaal: maak eens soep van pompoen, bataat en wortel. Wortel kun je ook heel goed raspen en door je salade doen of (als je yoghurt of kwark gebruikt) in je ontbijt. Muffins met wortelrasp zijn bijvoorbeeld een heerlijk tussendoortje.

Opruimwoede

Hebben jullie ook zo’n last van opruimwoede? Ik wel! Niet alleen thuis, maar ook op het werk.

Karton en glas wat in de schuur staat, moet direct weg. De afvalcontainer die wekelijks geleegd wordt, zet ik bewust bij de straat voor een nog opgeruimder gevoel. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd! Zo komt er plek voor nieuwe plannen, ideeën en uitdagingen.

De voorraadkast, koelkast en keukenkasten moeten er ook aan geloven.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik mijn (koel)kast ga opruimen. Zo wordt je creativiteit soms op de proef gesteld en zul je tot verrassende combinaties komen. Wie doet er mee?

Afbeelding: Alex Sytsma – Fotografie in Verwondering

Related Posts