Recept voor kruidige rundvleesstoofschotel van sucade

Print Friendly, PDF & Email

Hoeveel vlees eet jij per dag? En voor wat voor soort vlees kies je dan? Zijn dat bewuste keuzes of ben je gewoon gewend om een lekker stukje in jouw winkelwagen te gooien? In mijn blog van vandaag zal ik vertellen hoe het er hier thuis aan toe gaat en dan deel ik meteen het recept voor kruidige rundvleesstoofschotel van sucade!

Recept voor kruidige rundvleesstoofschotel van sucade | eethetbeter.nl

Hoeveel vlees heb je per dag nodig?

Volgens de theorie* hebben we slechts 30 tot 40 gram voedingseiwit per dag nodig. Honderd gram vlees bevat circa 70 gram voedingseiwit. Grof genomen hebben we dus 50 tot 100 gram vlees nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Als vlees onze enige eiwitbron zou zijn dan… Natuurlijk zijn er ook voldoende andere bronnen van eiwit, zoals vis, zuivel, paddenstoelen, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Idealiter bestaat 40% van onze eiwitinname uit dierlijke producten.

Beter vlees eten

Guilty! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wij kopen vlees vaak in een verpakking van vier- of vijfhonderd gram en dat eten we bij het diner met twee volwassenen en drie kinderen op. De jongens krijgen ongeveer 50 gram en de rest eten meneer Eethetbeter en ik op. Ik moet wel zeggen dat we er ook steeds vaker bewust voor kiezen het vlees te vervangen door een plantaardig alternatief.

Wij kopen ons vlees in de supermarkt of online en kiezen meestal voor rundvlees of kip. Ik vind het prettig om vlees in een pakket te kopen zodat ik voldoende variatie op het menu aan kan brengen. Anders zijn we toch geneigd om iedere keer weer voor bijvoorbeeld gehakt of rundervink te kiezen. Een fijne webshop voor biologische pakketten vlees vind ik bijvoorbeeld Onze Boer**. Zij verkopen betaalbaar goed en lekker vlees waarvan de afkomst bekend is. Een compleet pakket wordt gratis bezorgd op vrijdag en past precies in één diepvrieslade.

Huiselijkheid

Wat een feest om op een gure dag lekker een beetje te rommelen in huis, terwijl de ruimtes worden gevuld door de geur van langzaam garend vlees! Sommige soorten rundvlees hebben wat extra bereidingstijd nodig, maar op een “huiselijke” dag vind ik dat zeker geen straf. Ik zet gewoon het fornuis aan na de lunch en tegen etenstijd heb ik met minimale inspanning een lekkere stoofschotel klaar.

Sucadelappen bereiden | eethetbeter.nl

Deze kruidige rundvleesschotel van sucadelap kost ook een middagje qua bereiding, maar gelukkig hoef je er niet naast te blijven staan. De smaken komen uitstekend tot recht en je zult jezelf en je eventuele gasten verrassen met dit smakelijke gerecht.

Recept voor kruidige rundvleesstoofschotel van sucade

Smakelijk hoofdgerecht voor ongeveer vier personen. Spice it up door een rode peper toe te voegen! Serveer de rundvleesschotel met bijvoorbeeld basmati rijst en sperziebonen.

Ingrediënten

 • 350 gram sucadelappen
 • 2 grote uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 theelepel laos kruiden (bij de specerijen in de supermarkt)
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel sambal
 • 1 theelepel zout (of meer / minder naar wens)
 • 50 gram Santen of kokosmelk
 • roomboter of kokosolie
 • water

Benodigdheden

 • Fornuis en pan met dikke bodem

Bereiding

 1. Smelt de roomboter of de kokosolie in de pan en snijd ondertussen de ui en de knoflook. Fruit deze aan;
 2. Snijd de sucadelapjes in reepjes en bak deze lichtbruin bij de uien;
 3. Voeg de laos, gember, sambal en het zout toe en roer door;
 4. Doe er ongeveer een beker heet water bij;
 5. Draai de warmtebron laag en laat de rundvleesschotel enkele uren stoven;
 6. Voeg voor bereiding de santen of de kokosmelk (dikke gedeelte) toe;
 7. Eet smakelijk!

Hoeveel vlees eet jij per dag?

Recept voor rundvlees uit de pan | eethetbeter.nl

* Mijn leidraad voor de theorie is de orthomoleculaire voeding. Dit recept is mogelijk gemaakt door OnzeBoer.nl. De hartvormige komkommers op de foto heb ik gekregen van Groentehelden. Lees ook mijn disclaimer.

** Onze Boer is helaas gestopt met de verkoop van vleespakketten.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *