Print Friendly, PDF & Email

Niet weggaan, je zit nog steeds op eethetbeter.nl, het foodblog vol met gezonde recepten voor gezinnen! En ik vind dat je, zelfs als vader/moeder met een gezonde leefstijl, zo heel af en toe best los kan gaan met een klein borreltje (of zes). Het liefst doe je dat natuurlijk zonder bonkend hoofd de volgende dag, dus daarom geef ik jullie graag het volgende advies: hoe voorkom je een kater?

Hoe voorkom je een kater | eethetbeter.nl

Alles draait om balans

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat ik vind dat alles om balans draait. De richtlijn 80-20 waarbij 80% gezonde opties worden afgewisseld met 20% minder goed overwogen keuzes is daarbij een hele mooie. We hoeven ons echt niet ieder weekend een stuk in de kraag te drinken, maar zo af en toe een paar glazen drank moet kunnen. Zelf heb ik jarenlang nauwelijks alcohol gedronken, maar de laatste tijd sla ik het niet af. Ik merk daarbij dat mijn gezonde leefstijl zijn vruchten afwerpt; ook de volgende dag voel ik mij fit. Daar heb ik overigens wel een paar anti-kater tips voor, die ik graag met jullie deel!

 

tips tegen een kater | eethetbeter.nlHoe voorkom je een kater?

Wist je dat je lichaam een teveel aan alcohol ziet als een acute vergiftiging? Dat is ook de reden waarom je gaat overgeven als je teveel drinkt. De gifstof wordt zo snel mogelijk opgeruimd, het tekort aan vocht moet worden aangevuld (nadorst) en het lichaam wil zich herstellen. De lever komt onder druk te staan. Geen fraai plaatje natuurlijk, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen of laten om te zorgen dat jij de volgende ochtend met een driedubbele radslag uit je bed springt:

  1. De beste tip om een kater te voorkomen is door geen alcohol te drinken! Maar dat is nogal een dooddoener denk ik!
  2. Nog zo’n voor de hand liggende tip: drink water! Nadorst is een teken van uitdroging omdat alcohol vocht aan je lichaam onttrekt. Tussendoor alle tekorten aanvullen dus.
  3. Als je in 80% van de gevallen gezond – puur en onbewerkt – eet is het lichaam veel weerbaarder tegen de gevolgen van alcohol. Voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten zorgen hiervoor!
  4. Alcohol onttrekt mineralen aan het lichaam. Vul tekorten aan door een goede multivitamine te gebruiken. Doe dat dagelijks en extra als je een avondje gaat stappen. Zelf gebruik ik suppletie (deze) die bestaat uit een pil voor de ochtend en eentje voor de avond. Overdag heb ik immers energie nodig en ’s nachts herstel en opbouw voor de nieuwe dag.
  5. Het aminozuur Glutathion zorgt onder andere voor ontgifting, werkt leverondersteunend en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Het komt onder andere voor in druivenpitten, pijnboompitten en verse groenten en fruit (vooral meloen, bosbessen, grapefruit, boerenkool, broccoli, spruitjes, wortelen en tomaat). Probleem is echter de opneembaarheid bij glutathion. Vitakruid verkoopt een glutathion vorm die stabiel en goed opneembaar is: S-Acetyl-L-Glutathion.
  6. Een kater ontstaat onder andere door een tekort aan magnesium. Alcohol en bewerkte voeding zijn echte rovers van dit mineraal. Kramp, spierpijn en slecht tot rust kunnen komen zijn typische symptomen van een tekort. Neem er gerust een (extra) tablet van in.
  7. Het kruid mariadistel is een bekende leverremedie, die tevens als krachtige antioxidant werkt. Het beschermt de lever, zet aan tot de aanmaak van nieuwe cellen en repareert zelfs bestaande schade.
  8. Ontgift de lever in de dagen na het alcoholgebruik door vooral plantaardig en of ontgiftend te eten. Dit is echt geen straf hoor, kijk maar eens naar de recepten van The Green Happiness of blader door de website van Jacqueline van Lieshout heen!

Kort samengevat: de nare consequenties van teveel alcohol voorkom je door meestal gezond te leven en een avondje stappen aan te vullen met een goede multivitamine, glutathion en eventueel nog wat andere dingen.

Welke voedingssupplementen zijn goed?

Als je op zoek gaat naar voedingssupplementen, let er dan op dat deze “orthomoleculair” zijn. Dan is er rekening gehouden met de samenstelling en (onnodige) toevoegingen. Ik ben fan van Vitakruid, maar ook bijvoorbeeld Orthica, AOV en Solgar staan goed bekend. Voor persoonlijk advies en verkoop staan ze bij bijvoorbeeld Vitakruid en Gezondheid aan huis voor je klaar. Enkel bestellen kan eventueel wel via mij.

Ga jij wel eens een avondje los met (te) veel alcohol?

happy hangover | eethetbeter.nl

Dit artikel is geen vrijbrief om veel alcohol te gebruiken. Het blog is uit eigen ervaring geschreven en niet gesponsord. Lees ook mijn disclaimer. De foto van mij bovenaan dit blog is gemaakt bij Vrienden van Amstel 2017 na de nodige drankjes.

Related Posts