Recept voor appelkruimeltaart van speltmeel

Print Friendly, PDF & Email

Heb ik jullie wel eens verteld hoe ik vroeger over ovenpasta dacht? Een kruimeltaart had op mij datzelfde magische effect vele jaren geleden. Zoals gewoonlijk bleek het, geheel tegen verwachting, kinderlijk eenvoudig om zelf te maken. Dat laat ik jullie natuurlijk ook graag zien 🙂 Lees snel verder voor het recept van appelkruimeltaart van speltmeel en zonder geraffineerde suikers!

Recept voor appelkruimeltaart van speltmeel | eethetbeter.nl

Tover een beetje magie op tafel

Heel heel lang geleden, dacht ik werkelijk dat ovenpasta anders was dan andere pasta. Het moest haast wel een speciale soort deegwaren zijn als het gaar werd van een klein uurtje stoven in de saus. Dat ik nog meer van dat soort domme veronderstellingen had, bleek toen ik een aantal jaren geleden besefte dat het maken van kruimels voor op de appeltaart bijvoorbeeld, niks meer was dan wat meel, koude boter en een zoetmiddel. Soms is het zo makkelijk om te toveren met eten en de pakjes en zakjes te laten staan!

Er is altijd een reden voor taart

Ik bakte deze appelkruimeltaart van speltmeel en zonder geraffineerde suikers op de tweede verjaardag van mijn jongste zoon. Mijn lief maakte een kwarktaart en ik bakte er ook nog een klein speculaastaartje bij. Zo hadden we genoeg, wat zeg ik, veel te veel lekkers voor de visite. Ook als er niemand jarig is, vind ik deze taart heel geschikt is hoor! Sommige mensen ontbijten zelfs met taart, of heb je dat receptenoverzicht met ontbijttaartjes nog niet gezien?

Taart met kruimeldeeg | eethetbeter.nl

Recept voor appelkruimeltaart van speltmeel

Lichtzoete taart zonder tarwe en zonder geraffineerde suikers. Voldoende voor 8 tot 10 stukjes.

Ingrediënten

 • 400 gram speltmeel of -bloem
 • 250 gram roomboter
 • 50 gram honing – of meer naar smaak
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 1,5 kg appels
 • 100 gram rozijnen
 • 2 theelepels kaneel
 • snuf zout
 • citroensap

Benodigdheden

 • springvorm (26 of 28 cm)
 • mixer
 • oven

Bereiding

 1. Schil de appels en snijd ze in smalle partjes. Besprenkel ze met citroen tegen het verkleuren. Voeg de rozijnen en de kaneel toe en zet de appels even apart;
 2. Warm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden);
 3. Vet de springvorm in met boter of bedek hem met bakpapier;
 4. Kneed 300 gram meel met 150 gram boter, een ei, een snuf zout en de honing totdat het een samenhangend deeg is;
 5. Bekleed de springvorm met het deeg en zet hem even in de koelkast;
 6. Maak het kruimeldeeg door het restant van meel en boter te mengen met de kokosbloesemsuiker. Als de boter koud is en je roert of mixt op laag tempo ontstaat er een kruimelig deeg. Voeg wat meel toe als het een massa wordt of een eetlepel koud water als het juist niet wil binden;
 7. Vul de springvorm met appels en strooi de kruimellaag hier bovenop;
 8. Bak de appel-kruimel-taart in het midden van de oven in circa 45 minuten lichtbruin en gaar;
 9. Eet smakelijk!

Appelkruimeltaart zonder suiker en zonder tarwe | eethetbeter.nl

Related Posts