Recept voor Budwigpapje met kwark en lijnzaad

Print Friendly, PDF & Email

Er is een ontbijt dat absoluut niet mag ontbreken binnen het ontbijtthema en zeker niet op mijn foodblog. Ik heb het over het Budwig-ontbijt. Waarom dit gerecht zo bijzonder is zal ik hieronder bij het recept voor budwigpapje met kwark en lijnzaad uitleggen.

Recept voor budwigpapje met kwark en lijnzaad | eethetbeter.nl

Johanna Budwig

De Duitse chemicus dr. Johanna Budwig (1908-2003) ontwikkelde halverwege vorige eeuw een dieet met als hoofdingrediënt een mengeling van specifieke vetzuren afkomstig van lijnzaad in combinatie met bepaalde eiwitten die men aantreft in kwark of Hüttenkäse. Volgens mevrouw Budwig kan deze mix de normale werking van de beschadigde (tumor) cel herstellen. Ze beweerde daarom dat haar benadering veel succes had bij de behandeling van kanker.

Dr. Budwig was één van de eerste wetenschappers die onderzoek deed naar de vetstofwisseling in gezonde cellen en kankercellen. Bovendien was ze één van de eerste wetenschappers die het belang van de onverzadigde vetzuren onder de aandacht bracht. Budwig ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor de celademhaling. En dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met zwavelhoudende aminozuren (eiwitten). Op basis van deze inzichten ontwikkelde ze een voedingsconcept dat zorgde voor een optimale celstofwisseling en -ademhaling dat zodoende uitermate belangrijk was om degeneratie van cellen te voorkomen en zelfs cellen te regenereren.

Eten tegen kanker

Mijn passie voor gezonde voeding werd geboren toen er een aantal familieleden, waaronder mijn schoonvader, kanker kregen. Dat een recept zoals het Budwigpapje daarom niet mag ontbreken op mijn foodblog, lijkt me daardoor vanzelfsprekend. Weet je dat er ook kookboeken bestaan voor kankerpatiënten? Ik schreef er eens een review over. Ik kan je ook aanraden je te verdiepen in het Moermandieet of de boeken van Henk Fransen te lezen.

Weet je dat ik zelf een boek heb geschreven over kanker? Ik bundelde de blogs over de achtbaan waar mijn schoonvader Mies in terechtkwam na de diagnose slokdarmkanker in een boek met de titel “Ik Mies Je“.

Budgwig ontbijt tegen kanker | eethetbeter.nl

Recept voor Budwigpapje met kwark en lijnzaad

Ontbijtgerecht dat kan worden ingezet bij de behandeling van kanker en bovendien een positief effect heeft op de weerstand, de darmen en de huid. Onderstaand recept voor Budgwig-ontbijt is geschikt voor 1 persoon.

Ingrediënten

  • 150 gram volle kwark
  • 2 eetlepels lijnzaadolie
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • zacht fruit zoals banaan, pruim, kiwi en zomerfruit

Bereiding

  1. Meng het lijnzaad met de lijnzaadolie
  2. Was en of snijd het fruit
  3. Voeg de kwark en het fruit toe aan het lijnzaad en roer het goed door
  4. Eet smakelijk!

Roer er ook eens wat havervlokken of honing door of gebruik pompoenpitten, cacaonibs of nootjes als topping!

Ontbijt kwark met lijnzaad tegen kanker | eethetbeter.nl

Het lijnzaad dat ik heb gebruikt als topping en op de achtergrond is nog heel. Voor het recept kan je beter gebroken lijnzaad gebruiken en dan het liefst zelf vers gemalen.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees ook mijn disclaimer.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *