Print Friendly, PDF & Email

In 2014 werd bij mij een nikkelstapeling ontdekt. Op advies van mesologie liet ik de producten die veel nikkel bevatten zes weken staan en ik voelde me direct stukken beter. Ik schreef er wat stukken over aan jullie, maar vergat een overzicht van recepten met weinig nikkel te plaatsen. Bij deze dus een overzicht van 10 lekkere nikkelarme recepten!

10 lekkere nikkelarme recepten | eethetbeter.nl

Wat is nikkel?

Nikkel is een harde, corrosiebestendige stof die in veel zilverkleurige metalen voorkomt. Het zit onder andere in goedkopere sieraden, ritssluitingen, gespen, broekknopen, horloges, piercings en euromunten. Voedsel bevat van nature kleine hoeveelheden nikkel. Ook kraanwater en cosmetica kunnen nikkel bevatten.

Wanneer kun je nikkel beter vermijden?

Indien je last hebt van een nikkelstapeling – zoals ik destijds had – of nikkelallergie kan je grote hoeveelheden nikkel maar beter uit de weg gaan. Nikkelallergie is de meest voorkomende vorm van contactallergie, waarbij na huidcontact met een nikkelbevattend voorwerp of materiaal eczeem ontstaat. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik als kind vaak rode uitslag had op de plek van mijn broeksluiting of -riem en ook onder mijn horloge.

Overzicht van voedingsmiddelen waar nikkel in zit

Mijn kennis rijkt niet ver genoeg om jullie een overzicht te geven van alle voedingsmiddelen waar nikkel in zit. Het zijn er nogal wat namelijk en er is op Internet veel over te vinden. Bij een nikkelstapeling is het vooral belangrijk om de producten met de meeste nikkel te vermijden. Dit zijn:

  • voedsel uit blik
  • chocola
  • noten
  • haver / havervlokken / havermout / geplette tarwe / muesli / volkorenbrood
  • peulvruchten, dus ook sojabonen en andere sojaproducten
  • koolsoorten en spinazie

10 lekkere nikkelarme recepten

Ontbijten zonder brood is voor velen al een flinke uitdaging, maar als we ook de havermout weglaten lijkt het zelfs een beetje onmogelijk. Zelf kan ik ook slecht tegen kwark en yoghurt, maar wie weet is dat voor jou wel een optie. Andere nikkelarme ontbijtrecepten zijn als volgt:

1) Gerookte zalm met ei is eigenlijk altijd een aanrader 😉

Makkelijk ontbijt met zalm en ei | eethetbeter.nl

2) Ontbijtpap met pompoen en sinaasappel (kan zowel warm als koud gegeten worden)

Recept voor een fris ontbijt met pompoen en sinaasappel | eethetbeter.nl

3) Doe eens gek en eet eens rode bieten met pittenpasta als ontbijt of lunch!

Nikkelarme recepten | eethetbeter.nl

4) Van deze lunchwraps met mozzarella en prosciutto wordt volgens mij iedereen blij!

Recept voor Paleo Lunch Wraps met Mozzaralla, Prosciutto en Rucola | eethetbeter.nl

5) Bak ook eens een frittata! Deze is geschikt als ontbijt, lunch, diner en zelfs als tussendoortje.

Frittata met zoete aardappel, tomaat en basilicum | eethetbeter.nl

6) Voor een snelle lunch of makkelijk diner is deze shoarmasalade heel geschikt. Bekijk meteen eens dit recept voor shoarmakruiden!

Recept voor snelle shoarmasalade | eethetbeter.nl

7) Deze rucola stamppot is zowel in de zomer als in de winter lekker 🙂

Stamppot zonder aardappels | eethetbeter.nl

8) Eén van mijn all-time-favorites: de kip madras! Vervang de sperziebonen eventueel voor een andere groente.

Kip Madras zonder Knorr Wereldgerechten | eethetbeter.nl

9) Eet eens een chocoladesmoothie! Tegenwoordig kiezen we vaak voor een simpeler mengsel van banaan, avocado en cacao, maar deze variant is ook zeker de moeite waard. Wees wel zuinig met het cacaopoeder of vervang het door carobe (zie ook dit recept voor carobe mocca bonbons).

Chocolade smoothie | eethetbeter.nl

10) Dit recept bedacht ik toen ik echt ten einde raad was qua nikkelarm eten. Ik had zin in zoet maar kon voor mijn gevoel niks meer eten. Deze gezonde ginger snaps pasten gelukkig wel in mijn nikkelvrije dieet!

Gember-sinaasappelkoekjes 4

Tot zover mijn overzicht met recepten die passen in een nikkelarm dieet. Het is een hele uitdaging weet ik uit ervaring, zeker als je net als ik gek bent op chocolade en noten. Heb je nog een mooie aanvulling op de recepten uit dit overzicht? Ik lees het graag! Stuur me gerust een mail of laat een reactie achter onder dit artikel.

Related Posts