Recept voor proteïnerijk gehaktbrood met groenten

Print Friendly, PDF & Email

Deze website heet natuurlijk “eet het beter”, maar ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat gezond leven meer is dan voeding alleen. Beweging en ontspanning zijn minstens zo belangrijk! Gelukkig word ik sinds kort begeleid door een personal trainer. Eentje die niet alleen zorgt dat ik op de juiste manier train, maar iemand die ook naar mijn voeding en ontspanning kijkt. Op dit moment adviseert PersonalProf me om vooral veel eiwitten te eten. Een van de redenen waarom ik vandaag het recept voor proteïnerijk gehaktbrood met groenten deel!

Recept voor proteïnerijk gehaktbrood met groenten | eethetbeter.nl

Recepten die vooral eiwitten en vetten bevatten

Toen ik het advies kreeg om eiwitten en koolhydraten te gaan scheiden, was ik even ten einde raad. Niet zo lang gelukkig, want de oude Montignac-boeken van mijn moeder gaven me al snel inspiratie om aan de slag te gaan in de keuken. Ook met koolhydraatarme recepten kwam ik een heel eind. Al bleek ik wel een handicap te hebben: ik verdraag geen zuivel. Gelukkig kom ik met veel groente, paddestoelen, noten, pitten en zaden een heel eind. En laat ik vooral eieren, vlees en vis niet vergeten! Peulvruchten zijn ook een mooie proteïnebron.

Onderstaand recept voor proteïnerijk gehaktbrood met groenten heb ik gemaakt naar het idee van Reny van Mind Your Feed, zij maakte Indonesisch gehaktbrood. Ik deed wat aanpassingen en kon samen met mijn gezin heerlijk smullen van dit smaakvolle gerecht.

Gehaktbrood met groenten maken

Waarom gehaktbrood (of meat loaf) “brood” wordt genoemd is mij een raadsel. Misschien komt het door de vorm? Ik vind het meer een gigantische gehaktbal! In dit geval met groenten erdoor. Je kunt het eventueel combineren met rijst (voor je lichaam een goede combinatie met peulvruchten), aardappels of quinoa. Let er wel op dat het toevoegen van een koolhydraatbron afbreuk doet aan het scheiden van eiwitten en koolhydraten.

Koolhydraatarm recept voor gehaktbrood | eethetbeter.nl

Blije kinderen

Oké oké, het woord “brood” in de naam van dit hartige gerecht heeft wel een voordeel: mijn kinderen zijn gek op brood en eten dit dus sneller dan wanneer ik ze gehaktbal met sperziebonen en of wortels voorschotel. Als je de bonen iets fijner snijdt, zullen ze waarschijnlijk bijna helemaal ongemerkt in de hongerige bekkies verdwijnen. Warm wat tomatenpuree met water als saus en je hebt hele blije kinderen die een berg groenten naar binnen werken!

Recept voor gehaktbrood met groenten

Koolhydraatarm recept voor gehaktbrood met sperziebonen en wortels. Indien je geen mager gehakt gebruikt is het aan te raden om wat kokosmeel of paneermeel te gebruiken dat zorgt voor een betere binding. Diner is geschikt voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

 • 500 gr mager rundergehakt
 • 500 gram sperziebonen
 • 3 winterwortels
 • 1 ui
 • 1/2 theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel komijn
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 5 eetlepels tamari saus
 • zout
 • optioneel: rode paprika / verse peper

Benodigdheden

 • Broodblik
 • Oven
 • Bakpapier
 • Rasp

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 graden
 2. Rasp de wortel en dop en breek de sperziebonen. Snij de ui
 3. Kook de sperziebonen 10 minuten
 4. Kluts de eieren en meng met het gehakt
 5. Voeg de tamarisaus, komijn, nootmuskaat, peper, zout en het knoflookpoeder toe aan het gehakt. Als je paprika en of verse peper toe wilt voegen, doe het dan nu
 6. Roer de geraspte wortel, de gekookte sperziebonen en de ui toe aan het gehakt
 7. Maak een vel bakpapier nat en vorm het naar het bakblik. Doe vervolgens het gehaktmengsel in de vorm en druk het goed plat
 8. Bak het gehaktbrood met noten in circa 40 minuten af in de oven
 9. Serveer met rijst of aardappels en salade
 10. Eet smakelijk!

Heb jij wel eens geprobeerd om eiwitten en koolhydraten te scheiden? Wat deed het voor je lichaam?

Recept meat loaf met extra groenten | eethetbeter.nl

Related Posts