Boekrecensie: Super eten voor superkinderen

Print Friendly, PDF & Email

Onlangs kreeg ik een boek over voeding voor kinderen. Enigszins afwachtend opende ik het pakketje. Ik ben er immers altijd op voorbereid dat zo’n boek roept dat een kind zoveel boterhammen en aardappels op een dag moet hebben en een glaasje fris met een snoepje een prima tussendoortje is. De kaft van het boek gaf echter direct een goede indruk en toen ik verder keek… Nou ja, je leest het hier in mijn boekrecensie: Super eten voor superkinderen!

Boekrecensie: Super eten voor superkinderen | eethetbeter.nl

Om een beeld te geven

“Super eten voor superkinderen” is nogal een lekker dik boek: ruim 350 pagina’s van dik papier. Ik sjouwde het een aantal keer mee onderweg en ik kan je vertellen dat het daar eigenlijk niet geschikt voor is. Het boek is onderverdeeld in drie delen:

  • Hoe maak je van kinderen superkinderen?
  • Voedingsinformatie en recepten per leeftijdsgroep?
  • De Voedingsrevolutie voor Kinderen door Tim Noakes

In het eerste deel wordt een ingekorte versie van De Real Meal Revolutie weergegeven. Dit is een concept van Tim Noakes waarin gesteld wordt dat verkeerde voeding een directe en onmiddelijke oorzaak is van de epidemieën van diabetes en obesitas die in de jaren tachtig zijn ontstaan. Daarnaast toont De Real Meal Revolutie aan dat het terugschroeven van de hoeveelheid koolhydraten in het dagelijkse menu en het vermijden van bewerkt voedsel voor velen de sleutel is tot een lang, gezond leven. Now we’re talking!

Koolhydraatarme recepten voor kinderen | eethetbeter.nl

“Als je tegen je huisarts zegt dat je tijdens je zwangerschap koolhydraatarm wilt eten, noemt die dat onverstandig. Maar als je zegt dat je van plan bent veel verse groente, vlees, vis, eieren, zuivel, noten, zaden en matig fruit te eten, zegt je huisarts: Doen.”

Recepten

Dit kookboek voor kinderen bevat tal van recepten. Ook deze zijn verdeeld in verschillende groepen:

  • Magische mama’s: zwangerschap-6 maanden
  • (H)eerlijke eerste hapjes: 6-12 maanden
  • Powerpeuters: 1-3 jaar
  • Kanjerkids: 3-13 jaar
  • Stoere pubers: 13+
  • Basisrecepten

Recepten voor iedere leeftijdscategorie dus. Ze dragen soms vrij doorsnee namen, maar er zijn ook wat creatieve uitspattingen, zoals de ‘leren tellen’-kippensoep en de funky vis-taco’s. Er is een twintigtal pagina’s gewijd aan het vullen van de “powerlunchtrommel”: een broodloze lunch voor mee naar school. Tussen de basisrecepten zie ik onder andere bouillons en sauzen staan.

Bij ieder recept staan icons die aangeven of het gerecht bijvoorbeeld ingevroren kan worden of ideaal is om samen met kinderen te maken. Bovendien wordt zowel de voorbereiding als de bereidingstijd genoemd.

Inhoudsopgave superkinderen | eethetbeter.nl

Boekrecensie: Super eten voor superkinderen

Mijn angst om een boek vol brood en frisdrank te vinden kon ik na het openslaan van dit exemplaar meteen loslaten. Super eten voor superkinderen van Professor Tim Noakes, Jonno Proudfoot & Bridget Surtees is een boek naar mijn hart! De recepten zijn goed te maken met ingrediënten uit de supermarkt en zien er heerlijk uit. Het is leuk dat er suggesties voor verschillende leeftijden in staan. Volgens mij is dit trouwens het eerste kinderkookboek dat ik in handen heb met koolhydraatarme recepten voor kinderen. Een mooi streven om overgewicht te voorkomen in plaats van het aan te pakken. Een lekker dik boek, vol slanke recepten voor het hele gezin dus!

Ik ben enthousiast en ik weet zeker dat mijn oogappeltjes dat ook zijn als ik ze de mozzarelladippers, tonijn-avocadoschuitjes of de eirolletjes met zalm, roomkaas en komkommer voor hun neus zet. Ik vind dit boek vol interessante informatie en bruikbare recepten een echte aanrader!

Je kunt dit boek bestellen bij onder andere Bol.com. Deze maand is het thema “eten met kinderen” op eethetbeter.nl. Je vindt de recepten voor kinderen via deze link.

“In plaats van (alleen) te proberen dikke, ongezonde mensen te veranderen in slankere, gezondere mensen, kunnen we misschien voorkomen dat ze dik en ongezond worden.”

De Real Meal Revolutie voor kinderen | eethetbeter.nl

Deze boekrecensie is mogelijk gemaakt dankzij een gekregen product of dienst en bevat een affiliatelink. Lees ook mijn disclaimer.

Related Posts