Print Friendly, PDF & Email

Ik ben nogal een hork. Of misschien gewoon een ontaarde moeder. Ik zal zo vertellen waarom dat is. Vertel ik je meteen hoe je deze 10 recepten kidsproof kunt maken, zodat ze voor alle leeftijden geschikt zijn!

Recepten voor babyvoeding | eethetbeter.nl

Loedermoeder

Ik moet altijd zo lachen als ik de hashtag #loedermoeder voorbij zie komen. In bepaalde opzichten ben ik zelf ook zo’n ontaarde moeder. Ik ben er namelijk zo eentje die haar kinderen niet direct helpt als ze om hulp vragen. Als ze het zelf nog twee keer proberen kunnen ze het namelijk vaak ook zelf en zijn ze apetrots. Ik ben ook een moeder die haar kroost op de grond laat liggen als ze vallen. Weet je dat dit een goede controle is of alles het nog doet? Natuurlijk overlaad ik ze daarna met liefde! En tot overmaat van ramp ben ik zo’n hork die de kinderen hetzelfde eten voorschotelt als de volwassenen. Geen speciaal kindereten voor mijn oogappeltjes. Maar toch…

Gezond eten met het hele gezin

Dat eten wat de pot schaft van mij werkt natuurlijk niet voor hele kleine kinderen. Die eten nog enigszins aangepast. Toch ben ik er een voorstander van om zelf babyvoeding te maken, het liefst van een deel van de ingrediënten van het eten van de rest van het gezin. Voor de volwassenen zou je wat meer kruiden kunnen toevoegen. Zonder pakjes en zakjes is dat natuurlijk supermakkelijk. Weet je wat, ik zet hieronder tien suggesties om recepten kidsproof te maken!

10x recepten kidsproof maken

In het kort maak je recepten geschikt voor kinderen door ervoor te zorgen dat het gerecht voor het grootste deel uit groente bestaat. Koolhydraten in de vorm van aardappels, rijst of pasta zijn niet noodzakelijk, mits de maaltijd voldoende groente, eiwitten en vetten bevat. Veel kinderen houden niet van scherpe kruiden en stukjes in hun eten. Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Recept voor kip courghetti met pesto | eethetbeter.nl

1) Kip courghetti met pesto is heel geschikt voor alle leeftijden. Ik zou de pesto zelf maken, dat is sowieso veel lekkerder en dan weet je wat erin gaat. Verder stel ik de volgende aanpassingen voor:

6 – 12 maanden: als je courgetti maakt blijven er “stompjes” courgette over. Deze kan je in repen snijden en koken in wat water met de champignons en eventueel een aardappel en een klein stukje kip. Pureer het met wat (moeder)melk of serveer het gewoon in stukjes (Rapley / Kleintjesmethode).

Vanaf 12 maanden: indien je de pesto zelf maakt is dit recept voor kip courgetti geschikt vanaf 1 jaar. Vergeet niet om snoeptomaatjes te halveren als je deze erbij serveert.


Stamppot zonder aardappels | eethetbeter.nl

2) Het recept voor stamppot met rucola en zongedroogde tomaten is ook makkelijk babyproof te maken.

6-12 maanden: maak een stamppot van knolselderij met rucola, waarbij je de rucola eerst fijn snijdt. Laat de spekreepjes, de gedroogde tomaten en de pijnboompitten achterwege.

Vanaf 12 maanden kan je kindje de gehele maaltijd eten. Ga je kleintje niet op zijn/haar eerste verjaardag direct volstoppen met én gedroogde tomaten én pijnboompitten én varkensvlees, maar introduceer dit een voor een.


Recept voor zelfgemaakte Kapsalon met kip en zoete aardappel | eethetbeter.nl

3) Deze zelfgemaakte kapsalon met kip en zoete aardappel zou ik voor de kleintjes serveren zonder de kruiden:

6 – 12 maanden: kook de zoete aardappel en serveer hem met sla en tomaat. Eventueel kan je ook een champignon en een stukje kip mee koken.

12 – 24 maanden: halveer de kruiden, maar maak het gerecht verder volgens recept. Laat knoflooksaus en sambal achterwege.

Vanaf 2 jaar: laat de kids volledig met de pot mee eten! Wees alleen voorzichtig met saus en sambal.


Recept voor chili met mais en courgette | eethetbeter.nl

4) Deze chili met mais en courgette is een ander verhaal…Ik zou mijn spruitje onder de anderhalf dit niet voorschotelen, zelfs niet zonder kruiden:

6 – 18 maanden: kook wat extra courgette met bijvoorbeeld aardappel of rijst

18 maanden – 4 jaar: maak het gerecht volgens het recept, maar wees zuinig met de chilipeper en matig eventueel de tortillachips

vanaf 4 jaar: lekker met zijn allen smikkelen van hetzelfde gerecht. Voeg naar wens meer chili toe voor de volwassenen.


Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes | eethetbeter.nl

5) De Surinaamse Roti is geschikt vanaf 9 maanden, met een paar kleine aanpassingen 🙂

9 – 12 maanden: kook wat sperziebonen met krielaardappels en een half ei of wat kip en serveer ze zonder kruiden. Voeg eventueel een zelfgebakken boekweitwrap toe

12 maanden – 4 jaar: maak het recept zoals beschreven, maar halveer de hoeveelheid kruiden

vanaf 4 jaar: eten wat de pot schaft! Mijn kinderen vinden alles lekker dat op een pannenkoek ligt, haha!


Recept voor bloemkoolnasi | eethetbeter.nl

6) Mijn kinderen eten hun vingers erbij op: bloemkoolnasi!

6 – 12 maanden: geef je kleintje wat gekookte bloemkoolroosjes. Wees voorzichtig met prei, ui en kruiden.

12 – 24 maanden: maak het recept zoals beschreven, maar halveer de hoeveelheid kruiden

vanaf 2 jaar: lekker met zijn allen smikkelen van hetzelfde gerecht. Voeg naar wens wat peper toe voor de volwassenen.


Recept voor kip madras | eethetbeter.nl

7) Zowel voor Kip Madras als Bobotie geldt dat mijn kinderen het zalig vinden door de toevoeging van fruit! De Kip Tandoori vinden ze ook lekker, maar die is wat minder zoet.

6 – 12 maanden: weet je dat peulvruchten pas vanaf ongeveer 9 maanden geschikt zijn voor je kleintje? Kook in dit geval dus gewoon wat (andere) groente met een appeltje erbij en wat rijst en of kip.

12 – 24 maanden: maak het recept zoals beschreven, maar halveer de hoeveelheid kruiden

vanaf 2 jaar: hou gerust het recept aan. Tip van de dag: kurkuma (kerrie) geeft vlekken in kleding die je er niet meer uit krijgt. Trek je kind een grote slab aan 😉


Vispotje met kabeljauw en wortels | eethetbeter.nl

8) Volgens “Eten voor de kleintjes” kan je vis vanaf een maand of 9 aan je baby geven. Lekker om dit vispannetje dan te maken!

9 – 18 maanden: maak het vispannetje volgens recept, maar zonder kappertjes en citroen

vanaf 18 maanden kan je het beschreven recept aanhouden.


Vegetarisch recept voor kerst | eethetbeter.nl

9) Eigenlijk heeft champignonragout wel wat weg van babyvoeding, vind je niet? Haha!

6-12 maanden: wees nog voorzichtig met noten en notenmelk. Gebruik liever borstvoeding of opvolgmelk voor een ragout zonder ui, kappertjes en peper. Laat ook de koekjes achterwege.

vanaf 12 maanden: eten wat de pot schaft!


Recept voor mediterrane herfststamppot | eethetbeter.nl

10) De meeste ouders hebben een voorkeur voor gepureerd eten voor hun kleintje. Komt dat even goed uit met deze Mediterrane Stamppot!

6 – 12 maanden: maak een stamppot van zoete aardappel, courgette en paprika

vanaf 1 jaar: maak de stamppot volgens het recept. Wees nog wel zuinig met de chorizo. En met de peper natuurlijk!


Hopelijk hebben jullie wat inspiratie gekregen om met het hele gezin te eten wat de pot schaft! Meer recepten voor babyvoeding vind je hier.

Related Posts