Print Friendly, PDF & Email

Wist je dat dierlijke en plantaardige cellen na water voor het grootste deel uit eiwitten bestaan? Onwijs belangrijk dus om de juiste eiwitten tot je te nemen. Vandaag vertel ik er meer over en deel ik direct het heerlijke recept voor Salade Niçoise!

Recept voor salade nicoise | eethetbeter.nl

Eiwitten in het lichaam

Het menselijk lichaam is voor 70% opgebouwd uit eiwitten. Deze komen voor in structuren van botten, nagels, haren, het bloed, bindweefsel, spieren, pezen, organen, hormonen en enzymen. Om eiwitten te kunnen verteren zijn er enzymen nodig die eiwitten in stukjes knippen. We noemen de eiwitten na het “knippen” aminozuren.

Biologische waarde

Als we eiwitten eten, is het niet vanzelfsprekend dat ze ook volledig kunnen worden opgenomen in het lichaam. We gebruiken het begrip biologische waarde om de opneembaarheid in een percentage uit te drukken. Bij vlees en vis is de biologische waarde 70%: oftewel door 100 gram te eten zetten we 70 gram om in bruikbare aminozuren. Een ei heeft overigens wél een biologische waarde van bijna 100%.

Door bepaalde voedingsmiddelen te combineren, worden deze waardevoller. Een voorbeeld van zo’n mooie voedselcombinatie is peulvruchten met granen zoals erwtensoep met roggebrood of een rijstwafel met pindakaas.

Salade met ei en vis | eethetbeter.nl

Eten = gebruiken?

Voldoende eiwitten eten geeft helaas geen garantie voor voldoende bruikbare aminozuren. Er kan een probleem zijn in de vertering en opname. Dit zou je kunnen merken aan oedeemvorming, weinig energie en een verzwakt immuunsysteem. Een methode om voor betere opname te zorgen is door het beperken van de inname van de koolhydraten. Zie ook dit blog voor meer informatie.

Sporten en eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren, het is dus van groot belang voldoende tot je te nemen om spieren op te kunnen bouwen. Behalve voor de groei zijn eiwitten ook nodig voor het herstel van de spieren. Heel belangrijk dus om spierafbraak tegen te gaan! Eiwitten komen voor in bijvoorbeeld vis, vlees, eieren, zuivel, paddenstoelen, peulvruchten en noten.

Een mooi voorbeeld van een eiwitrijk gerecht voor de zomer is een Salade Niçoise. Dit bevat zowel peulvruchten als eieren en vis. Het heerlijke recept hiervoor vind je hieronder:

Recept voor salade nicoise

Maaltijdsalade voor lunch of diner. Voldoende voor vier personen.

Ingrediënten

 • 1 blik tonijn à 160 gram
 • 2 eieren
 • 250 gram sperziebonen
 • 125 g cherrytomaten
 • rode ui
 • ansjovisfilet
 • zwarte olijven

Dressing:

 • 75 ml olijfolie
 • 25 ml azijn
 • 1 teentje knoflook (gehakt)
 • sap van een ½ limoen
 • zwarte peper

Bereiding

 1. Kook de sperziebonen in ongeveer 8 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken;
 2. Kook daarna de eieren hard en snijd ze in parten;
 3. Was en halveer de tomaten, snijd de ui. Laat de tonijn uitlekken en verdeel in stukken;
 4. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar;
 5. Doe de sperziebonen in een schaal of leg ze op een bord en doe het ei, ui, tomaten, tonijn, ansjovis en olijven er overheen. Maak het af met de smaakvolle dressing;
 6. Eet smakelijk!

Ben jij je bewust van de hoeveelheid en het soort eiwitten dat je eet?

Op zoek naar meer recepten voor lekkere maaltijdsalades? Je vindt hier een overzicht!

Recept voor Salade Nicoise | eethetbeter.nl

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *