Print Friendly, PDF & Email

In april kwam er uit een bloedtest dat ik lactose intolerant ben. Stom is dat! Even dacht ik dat het wel mee zou gaan vallen, maar inmiddels… Nou ja, je leest het straks in dit blog, waarin ik ook direct het recept voor Griekse Tzatziki met je deel!

Recept voor Griekse Tzatziki | eethetbeter.nl

Eet het beter

Mijn ervaring is dat je sommige intoleranties letterlijk “beter kunt eten” door de betreffende ingrediënten een tijdje te vermijden. Het zelf genezend vermogen van het lichaam werkt wonderlijk. Ik had dan ook gehoopt dat ik na een paar maanden wel weer zuivel zou kunnen eten / drinken. Totdat ik op een nacht wakker werd met jeukende rode vlekken. De nacht erna kon ik nauwelijks nog ademen en de nacht daarna bleek mijn gezicht ook nog eens opgezwollen…

Direct naar de huisarts

Die ochtend kon ik gelukkig met spoed terecht bij de huisarts, die mij histamineremmers en zalf tegen de jeuk voorschreef en naar huis stuurde. De ergste klachten verdwenen binnen enkele uren, maar helemaal de oude ben ik nog steeds niet. Het meest vervelende vond ik dat de oorzaak nog niet bekend was…

Zelf Tzatziki maken | eethetbeter.nl

Tijdbom

Urenlang pijnigde ik mijn hersens met wat ik gegeten had om de boosdoener aan te wijzen. Dit soort klachten komen zelden voor bij het innemen van lactose alleen. Maar wat was de oorzaak van deze aanval dan? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niks meer durfde te eten, maar ik dacht wel heel goed na bij alles wat ik in mijn mond stopte en bleek zeer onzeker of dat de klachten terug zouden komen.

Jaarlijkse checkup

Ieder jaar probeer ik langs mesologie te gaan, waar een checkup wordt gedaan van mijn lichaamssysteem en eventuele overgevoeligheden. Gelukkig stond er al een afspraak gepland bij de mesologe. Ik legde mijn verhaal aan haar voor en ze ging aan de slag met haar metingen via onder andere bioresonantie. Weet je wat daaruit bleek? Behalve lactose moet ik ook amandelen en kokos vermijden. Waarschijnlijk hebben de amandelen de aanval uitgelokt.

Inmiddels ga ik weer iets relaxter met mijn eten om en ik hoop van harte dat ik over een tijd weer wat meer kan eten. Yoghurt en kwark eet ik helaas al jaren niet, dus dat zal wel zo blijven (lees ook mijn blogs over keelpijn). Bij dit recept voor Griekse Tzatziki moet ik dus vertellen dat ik het niet zelf heb geproefd… Het is wel goedgekeurd door Meneer Eethetbeter hoor 😉

Saus op yoghurtbasis | eethetbeter.nl

Recept voor Griekse Tzatziki

Pittige yoghurt met komkommer die zowel als salade, bijgerecht als saus te eten is. Heel lekker bij een stukje kalkoenfilet dat gekruid is met de Gyros Kruidenmix.

Ingrediënten

 • 150 gram volle Griekse yoghurt
 • 1 komkommer
 • 1 teentje knoflook
 • citroensap
 • verse munt
 • zout en peper

Bereiding

 1. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snij hem in kleine stukjes
 2. Roer de komkommer door de yoghurt
 3. Hak de knoflook fijn en roer deze ook door de tzatziki
 4. Breng vervolgens op smaak met zout, peper, citroensap en gehakte verse munt
 5. Eet smakelijk

Laat jij wel eens een periodieke health check uitvoeren? Zo ja, voor welke methode kies je dan?

Meer recepten met komkommer vind je hier.

AVG met tzaziki | eethetbeter.nl

Related Posts