Krokodillenkoek en andere gekkigheid!

Print Friendly, PDF & Email

Kinderen en groente eten kan een enorme uitdaging zijn. Strijd rondom het eten is heel normaal in een gemiddeld huishouden en helemaal niet leuk! Niet voor ouders, niet voor kinderen. Maar hoe dan wel? Vandaag lees je de tips van Regina in “Krokodillenkoek en andere gekkigheid!”.

Krokodillenkoek en andere gekkigheid! | eethetbeter.nl

Denken vanuit je buik

Allereerst is het belangrijk je te realiseren dat wij ouders met ons hoofd ‘denken en vinden’ en kinderen met hun buikgevoel ‘voelen en weten’. Dat hoofd ontwikkelt zich tegelijkertijd in het ‘denken en vinden’ en zoekt keurig de grenzen op van wat wij ouders willen.

Kinderen weten vanuit buikgevoel heel goed wat goed voor ze is, maar zijn geneigd te luisteren naar hun koppige hoofd dat in ontwikkeling is. Het trucje is dus ze in contact te brengen met hun buikgevoel en ze leren daar naar te leren luisteren! Want wat jij en ik ook weten is dat ons hoofd het vaak nèt iets minder gezond wil dan onze buik.

Een handig trucje om de kinderen in contact te brengen met hun buik is humor en sfeer. Als humor en een goede sfeer normaal zijn tijdens de maaltijd wordt het vanzelf leuker en gaan kinderen als vanzelf beter eten. Heb daar wel geduld mee, want het neerzetten van een goede sfeer is niet zo makkelijk, zeker niet als je zelf geneigd bent erg te sturen op hoe en hoeveel er gegeten moet worden. Daarover in een volgend blog meer.

Kermit de Kikker aan tafel | eethetbeter.nl

Sfeerverbetertips voor aan tafel

  • Zorg voor een opgeruimde tafel met een mooi of leuk (rustig) kleed erop
  • Zorg voor leuk servies
  • Laat kinderen meehelpen met tafel dekken
  • Zet in de herfst en winter een kaarsenplateau neer die je elke maaltijd aansteekt
  • Zorg voor rustige muziek of geen muziek
  • Wees zelf rustig als je aan tafel gaat
  • Zorg dat als je nog weg moet, je op tijd eet met elkaar, zodat geen haast ontstaat
  • Kook en eet met aandacht, geef het goede voorbeeld hoe fijn eten met elkaar kan zijn

Humorverbetertips

Kinderen leven erg in de fantasiewereld, het is slim daarop in te spelen. Daarmee trigger je het buikgevoel namelijk (denk aan kriebels in de buik als iets erg leuk is). Een spinazietaart noem je dus voortaan geen spinazietaart meer, maar een drakentaart! Dat gisteren bij ons een omelet met veel spinazie een krokodillenkoek genoemd werd vond ik ook erg leuk. Er werd zelfs flink op voortborduurt door mijn 4-jarige: “mama, als je de krokodillen kookt, zijn ze toch dood?”. En “ik zie alleen maar krokodillentong, geen krokodillen!”. Intussen had mijn fervent blaadjes-weigeraar een hele punt opgegeten.

Denk ook aan toversoep (pompoensoep met room), drakenbrood, heksensoep (spinazie- en brandnetelsoep), Shrekdrank (groen sap) en prinsessenpannenkoeken (beetje rode bietenpoeder toevoegen maakt mooi roze).

Ook helpt het je kinderen te betrekken bij het eten koken en dan ook grapjes te maken en een beetje te stoeien. Vertrouw kinderen die van nature voorzichtig zijn ook eens met het omdraaien van een pannenkoek, ze kunnen vaak meer dan je denkt en dit maakt de betrokkenheid erg groot.

Met deze tips kun je veel bereiken om de druk en strijd rondom eten te verlichten. Een volgende keer heb ik het nog eens over grenzen stellen en aangeven rondom eten.


Ben je op zoek naar recepten die heel geschikt zijn voor kinderen? Kijk dan eens hier!

Krokodillenkoek en andere gekkigheid! | eethetbeter.nl

Related Posts