Print Friendly, PDF & Email

Jaren geleden, toen ik zelf nog een kind was, bakte mijn oma altijd de lekkerste koeken. Boterkoek stond absoluut op nummer 1, maar Jan Hageltjes stonden ook in de top 5. Helaas kan ik, in verband met mijn intoleranties en wens de hoeveelheid geraffineerde suikers te beperken, geen Jan Hagel koekjes uit de supermarkt eten, dus vandaar dat ik zelf een recept voor een soort van Jan-Hageltjes bedacht!

Recept voor een soort van Jan-Hageltjes | eethetbeter.nl

Oma als koekiemonster

In de laatste jaren van haar leven at oma nog wel koekjes, maar echt smaak had ze niet meer. Daar klaagde ze wel eens over. Je hebt het wellicht al door: ik schrijf in de verleden tijd. Mijn oma overleed een maand geleden. Ze is 92 jaar geworden. Een prachtige leeftijd nietwaar? Hier lees je een blogje dat ik onder andere over mijn oma schreef.

Koekjes zonder…

Tijdens een mesologie-consult afgelopen zomer werd duidelijk dat ik de laatste tijd bepaalde voedingsmiddelen teveel heb gegeten en nu gaat mijn lichaam in de aanval met huiduitslag, ontstoken slijmvliezen, buikpijn en diarree als gevolg. Ik vermijd sindsdien lactose (kwam ook uit een bloedtest), soja, kokos en amandelen. Het gebruik van eieren beperk ik. Lastig om koekjes te bakken zonder deze ingrediënten hoor!

Suikervrije Jan Hagel koekjes | eethetbeter.nl

Recept voor een soort van Jan-Hageltjes

Recept voor circa 15 kaneelkoekjes, gezoet met ahornsiroop en zonder amandel en kandij.

Ingrediënten

 • 150 gram speltmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel + extra om te bestrooien
 • 1 snuf zout
 • 50 ml ahornsiroop
 • 50 ml olijfolie / kokosolie
 • 1 ei
 • 2 eetlepels hazelnoten

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 175 graden;
 2. Hak de hazelnoten in fijne stukjes;
 3. Meng het speltmeel, het bakpoeder, het zout en de kaneel door elkaar heen;
 4. Kluts het ei en roer het door de ahornsiroop en de olie heen;
 5. Roer beide mengsels door elkaar heen zodat er een mooi deeg ontstaat;
 6. Maak het deeg plat (enkele milimeters) en leg het op een met bakpapier bedklede bakplaat;
 7. Druk de gehakte hazelnoten in de koekjes en bestrooi met extra kaneel;
 8. Bak de soort van Jan Hageltjes in circa 15 minuten gaar;
 9. Snij ze met een pizzames in rechthoekige koekjes als ze uit de oven komen;
 10. Laat ze afkoelen op een rooster zodat ze de kans krijgen knapperig te worden;
 11. Eet smakelijk!

Hoe oud is jouw oudste opa of oma (geworden)?

Recept voor kaneelkoekjes met hazelnoot | eethetbeter.nl

Related Posts