Wat je kunt eten en drinken bij een naderende griep of verkoudheid

Print Friendly, PDF & Email

Jouw dokter kan niet veel doen om verkoudheid en griep af te wenden. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen, dranken en kruiden die helpen om een griep- of verkoudheidsvirus te bestrijden, zodat je minder snel ziek wordt. Mocht de griep toch toeslaan, dan helpen deze voedingsmiddelen en dranken om de klachten te verzachten en de tijd dat je ziek bent te verkorten. Vandaag lees je wat tips in ‘wat je kunt eten en drinken bij een naderende griep of verkoudheid’.

Wat je kunt eten en drinken bij een naderende griep of verkoudheid | eethetbeter.nl

Dranken: water, sap en theïnevrije thee

Griep- en verkoudheidsvirussen gedijen in uitgedroogde kelen en neusholtes. Door veel te drinken, houd je je keel en neus vochtig, waardoor je lichaam ziekteverwekkers gemakkelijker kan afvoeren. Op deze manier kun je ze namelijk uithoesten of inslikken, zodat ze door je maagzuur kunnen worden vernietigd voordat ze je ziek kunnen maken.

Probeer acht glazen water, sap of theïnevrije thee te drinken om je keel en neus vochtig te houden. Kies theïnevrije thee omdat theïne vocht onttrekt aan je lijf, en dat wil je juist niet. Zorg verder voor ongezoet fruitsap dat vrij is van toegevoegde suikers, want koolhydraatarm is beter voor je gewicht en helpt je ook snel afvallen als je gewicht kwijt wilt. Meer daarover lees je in dit artikel. Voor de meeste vitamine C pers je zelf een sinaasappel en voeg je het beste nog kiwi en aardbeien toe.

Eieren

Eidooiers zijn rijk aan vitamine D. Deze vitamine maakt het mogelijk dat je lichaam op een gezonde manier reageert op ziekteverwekkers. Daarnaast bevatten eieren vitamine A, die eveneens bijdraagt aan een sterke weerstand. Neem eieren dus vooral op in je dieet als je griep en verkoudheid wilt voorkomen.

Zuurkool

Zuurkool bevat veel vitamine C, dat goed is voor je weerstand. Bovendien is zuurkool door het verwerkingsproces ook nog eens rijk aan probiotica ofwel goede darmbacteriën. Zoals je misschien weet, zit je weerstand voor een groot deel in je darmen.

Soep

Als je soep eet, stijgt temperatuur in je neus en keel en wordt deze minder aangenaam voor virussen, die de voorkeur geven aan een koelere temperatuur. Een warme, dampende soep kan net zoals stomen helpen om het slijm in je neus en keel dunner te maken, zodat je het gemakkelijker kwijt kan raken via hoesten of snuiten.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat soep beter helpt dan gewoon heet water. Ook verbetert soep de werking van de trilhaartjes in de neus en keel, die je lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën. Bovendien gaat soep tegen dat witte bloedcellen – die zich tijdens een verkoudheid of griep in grote getale in je lichaam bevinden ‒ door je lijf gaan zwerven. Hierdoor genezen infecties aan de bovenste luchtwegen sneller.

Lever

Lever bevat een grote hoeveelheid vitamine A. Net als vitamine C draagt deze vitamine bij aan een goede werking van ons afweersysteem. De vitamine wordt daarom ook wel ‘anti-infectie vitamine’ genoemd. Vitamine A ondersteunt de vorming van bepaalde cellen in de luchtpijp, tandvlees en longweefsel. Hierdoor kunnen bacteriën minder gemakkelijk ons lichaam binnendringen.

In lever – en ook in vette vis ‒ vind je voorgevormde vitamine A, die ons lichaam direct kan inzetten. In kruiden en groenten vind je provitamine A, dat je lichaam kan omzetten in de werkzame vitamine. Vooral cayennepeper is rijk aan provitamine A, maar ook wortels, zoete aardappel en boerenkool bevatten behoorlijke hoeveelheden van deze vitamine. Als je niet wilt worden geveld door een flinke verkoudheid of griep, dan is het dus een goed idee om deze groenten vaker te eten.

Knoflook

Knoflook bevat stofjes met een antimicrobiële werking die virussen, bacteriën en schimmels tegengaan. Als je ertegen kunt, kun je iedere drie tot vier uur op een teentje knoflook kauwen als de eerste symptomen zich voordoen. Je kunt de eentjes ook fijnsnijden en doorslikken als pilletjes. Je kunt knoflook ook gewoon aan je soep toevoegen, maar laat de gesneden teentjes eerst tien tot vijftien minuten staan. Zo werken ze namelijk beter tegen griep en verkoudheid.

Kruiden

Kruiden als kaneel, koriander en gember bevorderen dat je gaat zweten en dat is ook een manier om potentiele ziekteverwekkers kwijt te raken. Ook cayennepeper, mierikswortel en wasabi helpen om een vastzittende neus weer los te krijgen. Ze laten de bloedvaten in je neus en keel slinken, waardoor ze bovendien tijdelijk verlichting geven.

Ik hoop dat dit artikel helpt om verkoudheid en griep af te wenden op een natuurlijke manier. Ken je nog meer voedingsmiddelen en dranken die zorgen dat je niet verkouden of grieperig wordt? Deel ze dan hieronder in de reacties.

Bronnen:

  • Coping with Asthma and Allergies. 1998 Nov.
  • Chest. 1978 Oct;74(4):408-10.
  • Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *