De gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn

Print Friendly, PDF & Email

Met de feestdagen in zicht is het misschien goed om te weten dat wijn drinken naast nadelen ook voordelen heeft voor je gezondheid. Hieronder vind je de gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn!

De gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn | eethetbeter.nl

Wijn draagt bij aan een gezond hart

Als je wijn drinkt – uiteraard met mate ‒ is dat gezond voor je hart en bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die af en toe een wijntje drinken minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met geheelonthouders.

Er zijn aanwijzingen gevonden dat wijndrinkers minder vaak overlijden aan hart- en vaatziekten. De reden is dat wijn de bloedvaten wijder maakt en de bloedstroom bevordert. Dit helpt om het bloed ongehinderd naar het hart te laten stromen.

De druiven waarvan wijn gemaakt is, bevorderen bovendien het goede cholesterol en verminderen slecht cholesterol. Op deze manier draagt wijn bij aan schone bloedvaten en daarmee aan een gezonde bloedsomloop.

waarom wijn wel gezond is | eethetbeter.nl

Wijn ondersteunt gezonde cellen

Dezelfde fenolen die bijdragen aan gezonde bloedvaten, hebben ook een positieve invloed op de gezondheid van de cellen in je lijf. Fenolen onderdrukken de groei van zieke cellen in bepaalde organen en verkleinen hiermee kans dat gezonde cellen besmet worden.

Rode wijn bevat twee stoffen die de mondgezondheid kunnen bevorderen: resveratrol en quercetine. De stoffen verhinderen dat eventuele zieke cellen in de mond zich verder kunnen uitbreiden. Dit gezondmakende effect van rode wijn wordt ondersteund door onderzoek.

Wijn draagt bij aan sterkere botten

Er lijkt bewijs te zijn dat wijn bijdraagt aan gezonde botten. Uit een onderzoek onder veertig vrouwen die gemiddeld 1,4 drankje per dag nemen en een gezonde leefstijl hebben, blijkt dat zij minder kans hebben op botontkalking. Tijdens het onderzoek waren de vrouwen net in de overgang en dronk meer dan 90 procent van hen wijn.

wijn is gezond | eethetbeter.nl

Wordt het wijn tijdens de feestdagen?

Wijn is een goede keuze als je tijdens de feestdagen een glaasje alcohol wil drinken. Maar overdrijf niet. De gezondheidsvoordelen van wijn gelden alleen als je matig drinkt. Drink dus niet meer dan twee glazen per dag.

Overigens is alcohol niet zo gezond voor je gewicht. Als je alcohol drinkt, neemt namelijk je vetverbranding af. Dat is minder goed nieuws als het je juist van een buikje of ander overtollig lichaamsvet af wil. Wil je weten hoe je buikvet kunt verbranden, lees dan dit artikel.

Een ander nadeel van alcohol is dat je er vaak meer en ongezonder door gaat eten. Wat ik daarom altijd doe, is ieder wijntje afwisselen met een groot glas water. Dan drink ik minder, blijf ik helderder en kan ik gezonde voedselkeuzes blijven maken.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de gezonde eigenschappen van wijn en het effect ervan op je gewicht, zodat je deze feestdagen optimaal kunt genieten zonder aan te komen. Heb jij nog meer tips om wijn te drinken en overtollig kilo’s te vermijden? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Bronnen:

  • European Heart Journal, Volume 21, Issue 1, 1 January 2000:74–78.
  • Ann Intern Med. 2000;133(6):411-419.
  • The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 11, Issues 11–12, November 2000:585-590.
  • J Cell Biochem, 6 June 2000;78(3):429-41.
  • Oncology Reports, Volume 7, Issue 4, 1 July 2000: 847-899.
  • Journal of the American Dental Association, Volume 131, Issue 6, June 2000:729-731.
  • The Journal of The North American Menopause Society, September 2012, 19(9):974-979.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *