Keurmerken voor vis en vlees: wanneer is iets nou goed?

Print Friendly, PDF & Email

Keurmerken zijn bedoeld om te laten zien welke voedingsmiddelen écht biologisch zijn en daarmee goed voor mens en dier. Maar er zijn inmiddels zo’n 250 keurmerken. Als het om vlees en vis gaat, wanneer is het dan echt goed? Milieu Centraal deed onderzoek naar keurmerken en vond zes toppers als het gaat om biologisch vlees en vijf topkeurmerken voor duurzame vis. Welke keurmerken voor vis en vlees kun je allemaal vertrouwen?

Keurmerken voor vis en vlees: wanneer is iets nou goed? | eethetbeter.nl

Betrouwbare keurmerken voor vlees

Volgens Milieu Centraal bestaan er voor vlees zes betrouwbare keurmerken die niet alleen heldere informatie bieden, maar ook strikte eisen stellen en goede controles uitvoeren. Het gaat om de volgende keurmerken:

 • Demeter keurmerk
 • EKO keurmerk
 • Europees biologisch keurmerk (groene blaadje)
 • Beter Leven 3 sterren
 • Milieukeur
 • Beter Leven 2 sterren

Vlees met één van deze keurmerken voldoet gegarandeerd aan de aan de eisen van de biologische landbouw. Je weet dus zeker dat dit vlees biologisch is en daarmee gezond. Het bevat immers geen antibiotica en groeibevorderaars.

Ook hebben de dieren waarvan het vlees afkomstig is meestal een goed leven gehad. Alleen het keurmerk Beter Leven 2 sterren en Milieukeur scoren minder goed op dierenwelzijn. Vind je dit belangrijk, dan kun je beter vlees met één van de andere keurmerken kiezen.

Beter vlees eten | eethetbeter.nl

Keurmerken voor vis

Bij vis scoren volgens Milieu Centraal vijf keurmerken hoog als het om duurzaamheid gaat. Vier daarvan gelden voor biologische kweekvis:

 • Soil association
 • Europees biologisch keurmerk (groene blaadje)
 • ASC
 • Naturland Aquakultur

De vis met deze keurmerken is niet behandeld met groeimiddelen en krijgt sommige medicijnen niet die in de gangbare viskweek heel gewoon zijn. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica. Viskwekerijen bootsen zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving na en voeren de vissen met plantaardig voer (ASC) of juist met voer dat wild gevangen vis bevat (Europees biologisch keurmerk).

Beter vis eten | eethetbeter.nl

Marine Stewardship Council

De Marine Stewardship Council (MSC) is het enige topkeurmerk voor wild gevangen vis. Deze non profit organisatie zet zich in voor een duurzame visvangst. Hun keurmerk en certificeringsprogramma beloont duurzame vangstmethoden. Het MSC-keurmerk op een visproduct betekent:

 • Dat het onafhankelijk is gekeurd volgens de wetenschappelijke standaarden die de MCS voor duurzame visserij hanteert
 • Dat het volledig is terug te volgen naar de duurzame bron

Koop je vis met dit keurmerk, dan weet je zeker dat het 100 procent duurzaam is en geen nadelige effecten heeft voor mens en milieu. Bovendien bevat vooral wilde zalm en wildgevangen vis als haring, sardines en makreel gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn niet alleen heel goed voor je brein, maar helpen je ook als je snel wilt afvallen. Hier lees je er alles over.

Voor de slacht van wilde vis met het MSC-keurmerk gelden overigens geen richtlijnen, dus met dit keurmerk ben je niet zeker als het om dierenwelzijn gaat.

Ik hoop dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven over keurmerken voor vlees en vis. Ken je nog meer keurmerken die garanderen dat vis of vlees biologisch is? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Related Posts