Help je lichaam ontgiften met dit eten

Print Friendly, PDF & Email

Je lichaam krijgt constant te maken met gifstoffen en afvalstoffen. Dit is in principe geen probleem: je lichaam kan deze stoffen prima verwerken. Om deze reinigingsprocessen optimaal te laten verlopen, heeft je lichaam echter wel de juiste voedingsstoffen nodig. Hoe je ervoor zorgt dat jij hier genoeg van binnenkrijgt, lees je in dit artikel.

Help je lichaam ontgiften met dit eten | eethetbeter.nl

Is ontgiften wel echt nodig?

Over het onderwerp ontgiften, ook wel detoxen genoemd, zijn de meningen nogal verdeeld. De een is overtuigd dat je minimaal jaarlijks een speciale detoxkuur nodig hebt, de ander vindt het allemaal onzin.

In principe ontgift ons lichaam automatisch. Dit is de taak van je lever en nieren. Deze organen zijn constant bezig om gifstoffen uit je lichaam af te breken en af te voeren via je urine en ontlasting.

Dit is dus prima geregeld. Het probleem is echter dat we tegenwoordig met een enorme hoeveelheid gifstoffen te maken krijgen, terwijl we juist minder voeding eten die het ontgiftingsproces ondersteunt. Om deze reden is het verstandig om hier extra aandacht aan te besteden.

Hoe ondersteun je het ontgiftingsproces?

Je lichaam detoxen kan je met een speciale kuur doen, maar het is verstandig om in je vaste eetpatroon ook genoeg voeding op te nemen die je lichaam helpt om te ontgiften. De volgende tips helpen je hierbij.

1: Eet veel groentes

Een van de belangrijkste dingen om je lichaam te helpen ontgiften is om veel groentes te eten. De richtlijn is minimaal 250 gram per dag. Veel van ons halen deze hoeveelheid niet, terwijl dit de minimale hoeveelheid is en niet de optimale hoeveelheid.

Probeer ervoor te zorgen dat jij wel voldoende groentes binnenkrijgt. Een tip die hierbij een enorm verschil maakt, is om niet alleen bij je avondmaaltijd groentes te eten. Bijvoorbeeld door gezond te ontbijten met een groenteomelet, te lunchen met een soep of salade en tussendoor wat rauwkost te eten.

2: Eet knoflook

Een van de schadelijke stoffen die zich kunnen ophopen in ons lichaam zijn zware metalen. De zwavel waar knoflook zeer rijk aan is, helpt om deze metalen uit je lichaam te verwijderen.

Dit bleek onder andere uit een onderzoek onder medewerkers van een fabriek waar autoaccu’s geproduceerd worden. Deze medewerkers komen veel in aanmerking met lood, wat kan leiden tot metaalvergiftiging.

Tijdens het onderzoek werd de hoeveelheid lood in het bloed van de medewerkers gemeten. Nadat ze vier weken lang knoflook namen, bleek de hoeveelheid lood met 19% te zijn gedaald. Ook hadden de proefpersonen hierna minder last van hoofdpijn, wat een symptoom van metaalvergiftiging kan zijn, en verbeterde hun bloeddruk.

Voeg daarom regelmatig knoflook aan je eten toe of neem een knoflooksupplement.

3: Ondersteun de aanmaak van glutation

Het woord glutation komt je misschien niet zo bekend voor. Glutation is een superkrachtige antioxidant die je lichaam zelf aanmaakt. Het speelt een onmisbare rol in het ontgiftingsproces van je lichaam. Het bindt allerlei ongezonde stoffen, waaronder zware metalen, aan zich waarna deze via je gal je lichaam verlaten.

Als je lichaam met veel gifstoffen te maken krijgt, kan het lastig zijn de hoeveelheid glutation op peil te houden. Er zijn verschillende voedingsstoffen die de aanmaak ondersteunen. Bijvoorbeeld:

 • Vitamine B
  En dan specifiek vitamine B6, B9, B11 en B12. Deze vitamines vind je onder andere in peulvruchten, volkoren granen, groene bladgroentes, broccoli, spruitjes, avocado, bananen en dierlijke producten.
 • Selenium
  Paranoten zijn bij uitstek de beste bron van selenium. Daarnaast is het ook te vinden in vis zoals tonijn, sardines en heilbot.
 • Zwavel
  Zoals je al kon lezen is knoflook zeer rijk aan zwavel. Daarnaast zijn ook spruitjes, broccoli, boerenkool, paksoi en bloemkool goede bronnen.
 • Alpha-liponzuur
  Alpha-liponzuur is een antioxidant die ons lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. Daarnaast halen we het uit zoete aardappelen, spinazie, spruitjes, broccoli, rode bieten en tomaten.

4: Drink voldoende water

Wateroplosbare gifstoffen worden via je urine uit je lichaam verwijderd. Mede hierom is het belangrijk om voldoende te drinken. Probeer ervoor te zorgen dat je dagelijks twee liter vocht binnenkrijgt.

Frisdrank, zwarte thee en koffie tellen hierbij niet mee. Groene thee, gemberthee en brandnetelthee zijn wel aanraders om het ontgiftingsproces van je lichaam nog eens extra te ondersteunen.

Natuurlijke detox | eethetbeter.nl

Ondersteun je lichaam

Het detoxproces in je lichaam is in principe prachtig geregeld, maar door onze huidige levensstijl kan dit proces wel wat ondersteuning gebruiken. Dit doe je onder andere door veel groentes te eten en voldoende te drinken.


Bronnen: Kianoush S, Balali-Mood M, Mousavi SR, Moradi V, Sadeghi M, Dadpour B, Rajabi O, Shakeri MT, Basic Clin Pharmacol Toxicol, 2012. Jariwalla RJ, Lalezari J, Cenko D, Mansour SE, Kumar A, Gangapurkar B, Nakamura D, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2008. Lee J, Lee, HJ, Park JD, Lee SK, Lee SI, Lim HD, Jun CD, Toxicology in Vitro, 2008.

Related Posts