Print Friendly, PDF & Email

Kraak jij jezelf voortdurend af? En ben je ervan overtuigd dat een ander altijd beter is? Lees dan snel verder voor 10 tips om zelfverzekerder te worden!

tips zelfverzekerder worden | eethetbeter.nl

10 tips om zelfverzekerder te worden

Kan je niet tegen kritiek? En ben je bang om te falen? Dan ben je de liefde voor jezelf kwijtgeraakt en heeft een negatief zelfbeeld de overhand genomen. Dit kan veel invloed uitoefenen op je stemming en het behalen van successen in het leven. De kunst is om van jezelf te leren houden en te beseffen dat je goed bent zoals je bent. Je zal veel tijd en geduld moeten investeren in jezelf om te komen tot dit punt. Hier volgen tien tips die je kunnen helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfliefde.

1. Realiseer je dat de media je misleiden met onrealistische beelden van het ‘ideale’ lichaam

Bij de meeste modellen worden er allerlei trucjes en hulpmiddeltjes gebruikt om ze eruit te laten zien als het ‘ideale’ model. Zijn ze mager, dan wordt er opvulling gebruikt waardoor het lijkt alsof ze lichaamsrondingen hebben. Foto’s worden gefotoshopt. Met make-up worden allerlei oneffenheden gecamoufleerd of sterke punten geaccentueerd. Het is een neppe onechte wereld die ons wordt voorgeschoteld. De realiteit is dat niet alle vrouwen een zandloperfiguur hebben en weet je, dat is prima!

2. Omring je met positief ingestelde mensen

Of het nu je familie of vrienden zijn of een onlinegemeenschap, iedereen heeft ondersteuning nodig van mensen om zich heen. Zoek naar mensen die positief ingesteld zijn. Als zij positief naar jou en naar anderen kijken, zul jij dat zelf ook sneller doen. En als je beseft dat er mensen zijn die net zo denken en voelen als jij, dan is dat natuurlijk goed voor je zelfvertrouwen.

3. Investeer in jezelf

Door je gebrek aan zelfvertrouwen denk je waarschijnlijk dat investeren in een slank en gezond lichaam, beauty en mode aan jou niet besteed is. Dat is niet waar! Bevrijd jezelf van die beperkende negatieve gedachten door je open te stellen voor positieve gedachten en acties. Je kunt alles doen wat je maar wilt! Maak van jezelf een prioriteit, ga aan de slag met koolhydraatarm eten en kóóp dat leuke badpak of die mooie jurk, het zal je goed doen.

4. Help de critici met vriendelijkheid

Het valt zeker niet mee om vooruit te komen wanneer anderen je proberen neer te halen met hun negatieve commentaar/opmerkingen/ongevraagde adviezen, bijvoorbeeld over je gewicht. Bedenk dan maar dat mensen die anderen beledigen dat vaak doen uit onbegrip of onzekerheid. Je kunt ze daar best op een vriendelijke manier op wijzen en hopen dat ze tot inkeer komen.

5. Stel jezelf open en neem risico’s

Als je weinig zelfvertrouwen hebt voelt het eng om jezelf open te stellen. Maar wat is nou een leven als je bang zit te wezen thuis en nooit risico’s durft te nemen? Trek dus de stoute schoenen aan, ga erop uit en kijk wat er gebeurt. Ga bijvoorbeeld winkelen en pas een kledingstuk dat je dolgraag zou willen hebben, maar waarvan je denkt: dat past me toch niet. Wie weet verras je jezelf en weet je er met wat accessoires iets leuks van te maken!

6. Hou op met jezelf te vergelijken met anderen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Mensen zijn altijd geneigd zichzelf te vergelijken met andere mensen en soms voel je daarbij dat anderen beter zijn in dingen dan jij en haal je jezelf omlaag. In sommige media worden bepaalde doelen voorgespiegeld die een makkelijk en zonnig leven beloven, maar vrijwel iedereen weet dat dit niet waar is. Ieder mens moet haar eigen pad volgen en heeft haar eigen dingen waar ze goed in is, dus ook jij! Ga dus je eigen weg en ontdek waar jij succesvol in bent, dat is jouw weg en wees daar trots op.

7. Creëer je eigen ik

Gebruik je creativiteit bij de dingen die je doet in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij de samenstelling van je outfit, maak er wat moois en vooral wat eigens van. Zo creëer je met je eigen verbeeldingskracht en ideeën je eigen manier van doen en geef je jezelf meer zelfvertrouwen.

8. Je waarneming is realiteit

In een situatie waarin jij je uiterste best hebt gedaan en je niet bij machte bent om die te veranderen, kun je ervoor kiezen je erbij neer te leggen en door te gaan met je leven. Als je erover blijft piekeren levert je dat alleen maar stress en verdriet op. Maak liever dus gebruik van je vermogen om situaties waar te nemen op de manier waarop jij dat wilt en kijk vooruit.

9. Besef dat je je eigen ergste criticus bent

Niemand bekijkt jou zo kritisch als dat je jezelf bekijkt. Waarschijnlijk heb je ieder klein detail van je lichaam al eens kritisch onder de loep genomen. Er is niks mis mee als je dit positief gebruikt, als een mogelijkheid om jezelf te verbeteren, gezond bezig te gaan en af te slanken. Maar pas wel op dat je niet té kritisch wordt en jezelf onrealistische verwachtingen oplegt. Hier maak je jezelf alleen maar gek mee omdat je er nooit aan zult kunnen voldoen.

10. Tel je zegeningen

IJdelheid is een luxeprobleem. Veel mensen overal ter wereld hebben wel wat anders om zich druk over te maken! Wees dus dankbaar voor wat je hebt. En realiseer, je bent zowel van binnen als buiten mooi zoals je bent.

Kijk eens met plezier naar jezelf in de spiegel en lach naar jezelf, zie je wel, dat voelt toch een stuk beter? Koester jezelf, want er is er maar één zoals jij!

Zelfverzekerd in je eigen lichaam | eethetbeter.nl

Related Posts