Sjonge, 2016 was me het jaartje wel! Ik zal vandaag een persoonlijk blog delen over hoe ik het jaar heb beleefd. Ik zal vertellen welke hoogtepunten ik had, maar ook welke dieptepunten ik doormaakte. Lees snel verder voor mijn 2016 in vogelvlucht!

2016 in vogelvlucht | eethetbeter.nl

Onderduikadres

Eind vorig jaar en begin dit jaar leek het wel alsof ik ondergedoken zat. Ik heb nauwelijks aandacht aan mijn blog besteed, want ik zette alles opzij om mijn studie af te ronden. Met succes trouwens, want ik haalde mijn examen en mag mezelf nu natuurvoedingsadviseur noemen!

Overigens startte ik enkele maanden later de opleiding voor orthomoleculaire voeding voor kinderen, die ik nog niet heb afgerond. De cursus voor orthomoleculair gewichtsconsulent Oerslank sloot ik wel af en ik volgde ook wat korte trainingen op het gebied van gezonde voeding.

Persoonlijke challenges

Vol van alle kennis die ik op deed in mijn opleiding startte ik in februari vol goede moed met een periode van maar liefst twee weken (haha) om écht suikervrij, glutenvrij, caseïne- en lactosevrij en geen varkensvlees te eten. Ik viel 2,5 kg af en werd ziek, dus echt een succes kon ik het niet noemen… Het blog dat ik hierover schreef kan je hier lezen.

In maart liet ik de teugels iets vieren door een maand lang Paleo te eten met meneer Eethetbeter. We volgden het “FoodChange30” programma van CuliCool. Het was een groot succes. We vielen niet veel (1-2 kg) af, maar het vet rondom onze taille verdween en we voelden ons ook beter. Verder ontdekte ik dat het gek genoeg rust geeft om precies te weten wat je morgen gaat eten en daar ook de voorbereiding voor te doen. Dit motiveerde ons enorm om niet alsnog een boterham te pakken. Mijn verdere bevindingen lees je hier.

Eind mei startte ik met hardlopen. Mijn eerdere pogingen om vijf kilometer te rennen moesten vroegtijdig worden gestaakt in verband met blessures. Deze keer redde ik het wel! Ik loop nog steeds twee tot drie keer per week hard.

Slechts enkele maanden na de laatste food challenge, in juni, nam ik deel aan een Detox en yoga retreat bij Banyan Centre. Dat was heerlijk! Ik kan niet wachten om nogmaals deel te nemen aan zo’n weekend en me te wentelen in de ontspannen sfeer, de heerlijke yogalessen en de stilte in mijn hoofd en lijf opnieuw te vinden. Ook hier schreef ik een blog over!

Mijn laatste persoonlijke challenge werd me eind augustus voor de voeten geworpen. Ik voelde me niet echt top, werd wat dikker en had minder energie. Daarnaast had ik steeds vaker buikpijn en een opgeblazen gevoel. Zeker toen ik met the 50 Days of Green Happiness startte. Bij Mesologie kwam de aap uit de mouw: ik bleek gevoelig voor lactose, peulvruchten, cacao, fructose, walnoten en lijnzaad. Inmiddels zijn we vier maanden verder, maar ik reageer nog steeds op bijvoorbeeld soja en chocolade. Deze challenge duurt helaas langer dan voorgaande uitdagingen, want ik ben nog steeds beperkt in wat ik eet.

Persoonlijke dieptepunten

Het jaar 2016 kende voor mij twee belangrijke dieptepunten:

Op 1 april kregen we te horen dat er bij het bevolkingsonderzoek darmkanker was geconstateerd bij mijn moeder. Wat een klap! Gelukkig kon de tumor operatief verwijderd worden en is ze goed hersteld. Nu probeert ze door voeding, beweging, suppletie en rust de nare ziekte buiten de deur te houden.

Wederom op de eerste van de maand, op 1 augustus, zouden we vertrekken naar ons vakantieadres. Onze oudste twee zonen hadden echter wat rode vlekken en nu begon de jongste (Fedde) ook plekjes te krijgen. Daarnaast had hij wat verhoging. Ik bezocht voor de zekerheid de huisarts. Wat ik niet had verwacht was dat er bij de huisarts alarmbellen gingen rinkelen vanwege kleine Fedde. We werden direct doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar de kinderarts op ons stond te wachten. Het mannetje kreeg te weinig lucht! Gelukkig konden we enkele uren later alsnog op vakantie, helaas wel met Ventolin en Prednison in de koffer. Inmiddels kunnen we omgaan met de peuterastma van Fedde, maar ik heb nog steeds last van het feit dat mijn moedergevoel het niet heeft opgemerkt.

Kinderen eten het beter | eethetbeter.nl

Mijn drie oogappeltjes.

Hoogtepunten

Als ik over mijn dieptepunten begin, kunnen natuurlijk de hoogtepunten niet uitblijven! Naast het feit dat ik ontzettend geniet van mijn vriend, onze kinderen, onze lieve familie en fijne vrienden ben ik ontzettend dankbaar dat mijn oma nu in Ede woont. Iedere week ga ik met de fiets bij haar langs. Zelfs als ze in een verwarde bui is, ze heeft de ziekte van Alzheimer, is ze dolblij om mij te zien.

Een persoonlijk hoogtepunt is dat ik in april een knoop doorhakte. Ik werkte op dat moment drie dagen bij wehkamp, hield mijn blog bij, probeerde een leuke moeder te zijn en had bovendien een freelance job bij SoloBioMooi die ik in de avonduren deed. Toen ik hoorde dat mijn moeder kanker had en mijn oma naar Ede zou verhuizen, besloot ik de opdracht als online marketing manager bij SoloBioMooi aan de wilgen te hangen. Het was leuk om te doen, maar het was gewoon teveel!

Na enkele maanden van overleg en oude blogs herschrijven was het eind augustus zo ver: mijn nieuwe website ging online. Bovendien heeft een grafisch ontwerper een nieuw logo en een nieuwe huisstijl voor mij ontworpen. Mijn homepage zal binnenkort nog een make-over krijgen, want daar ben ik nog niet happy mee, maar verder is het resultaat van mijn pagina supermooi en goed vindbaar geworden!

Een hoogtepunt in mijn carrière als foodblogger is dat ik tweemaal in de krant heb gestaan! De Gelderlander vroeg me beide keren om een stukje over mij te mogen plaatsen. De eerste keer was daar zelfs een fotograaf bij. Superleuk! Je kunt het hier en hier lezen. Mijn verhaal verscheen bovendien op de website “Wat food voor Ede doet“.

Geluk is houden van | eethetbeter.nl

Events en samenwerkingen

In 2016 werkte ik samen met diverse foodbloggers om iets moois neer te zetten, zodat we onze lezers gratis recepten en informatie over een bepaald thema konden aanbieden. In januari en september maakte ik samen met Suzanne, Linda en Reny “30 dagen voel je fit”, dat we later “feel good boost” doopten. In november werkte ik met Simone en Saskia samen aan Proefhelden met recepten voor kinderen.

Ik ontving afgelopen jaar ook veel uitnodigingen voor events. Op de meeste ga ik niet in omdat het niet bij mij of niet in mijn agenda past. Ik heb immers ook nog gewoon een gezin en een baan. De meest bijzondere events die ik had waren het kippenconcert en het koken bij Nadia Zerouali thuis. Ook het eten gemaakt door de koks van Dudok en geserveerd op Iittala serviesgoed in servieswinkel Pollmann in Arnhem was een hoogtepunt, net als het bezoek aan de BrandBazaar samen met mijn vriendinnen.

Bij het Miele Experience Center werd ik ontzettend hebberig van al die geweldige spullen en volgde ik een workshop Italiaans koken. Over workshops gesproken: ik leerde onlangs meer over foodfotografie dankzij mijn mediabureau Semilo en ben ontzettend blij met het resultaat!

Sjonge, wat een lang verhaal is het geworden! Eind deze week volgt er nog een stuk over mijn plannen voor volgend jaar. Terugblikken is vooral mooi en nuttig als je ook vooruit kunt kijken nietwaar? Tot dan! Liefs, Annemieke

Foodblogger Annemieke Statz | eethetbeter.nl

In de keuken van Nadia Zerouali op een event van Plus Supermarkt.