Nu we het toch over appels hebben: hierbij 11 huis-tuin-en-keuken-tips van oma die betrekking hebben op deze smakelijke vrucht!

Grootmoeder weet raad met appel | eethetbeter.nl

Grootmoeders tips over appels

  1. Een appel op de fruitschaal zorgt ervoor dat bananen extra snel rijpen;
  2. Een appel wordt minder snel bruin als je er wat citroensap overheen sprenkelt;
  3. Je kunt voorkomen dat de appel mee naar school bruin wordt, door hem met schil in parten te snijden, weer dicht te vouwen en in een bakje mee naar school te geven. Wij gebruiken hiervoor de appelsnijder van Ikea en een bakje van Xenos (die helaas niet lekdicht is);
  4. Leg oude gerimpelde appelen even in kokend water, dan zijn ze beter te schillen;
  5. Dompel appels even in kokend water en de schil gaat er heel makkelijk af;
  6. Bij dunne ontlasting of diarree: rasp een appel wacht tot hij helemaal bruin ziet, strooi er een klein beetje kaneel over en eet dat langzaam op;
  7. Hoofdpijn na overvloedig alcoholgebruik kan men vermijden door voor het slapen gaan een appel te eten.
  8. Eet regelmatig appels bij blaasontsteking. Door de aanwezige D-mannose (een simpele suiker) hecht de e.coli-bacterie zich. Ons lichaam kan de suiker niet verteren en dus verlaat de bacterie samen met de suiker ons lichaam als we gaan plassen;
  9. De appeltip tegen hoest, keelpijn en bij verkoudheid: snij een gewassen, hele appel met klokhuis in stukjes en giet er kokend water over. Laat dat een paar uur trekken en zeef het vervolgens. Roer wat honing en citroensap door het opgevangen vocht en drink het op;
  10. Om ontspannen en gezond te slapen: giet kokend water over appelschillen heen en laat het enkele minuten staan. Drink het vocht op;
  11. Een appelvlek verwijderen kan het beste direct na het knoeien met koud water. Ben je er niet op tijd bij? Gebruik dan bleekmiddel of citroensap op de bruine vlek.

Grootmoeder weet raad met appel | eethetbeter.nl

Heb jij nog leuke huis-, tuin- en keukentips over appels?