Spelt is een zeer oude graansoort. De zogenaamde oertarwe werd al vijf eeuwen voor onze jaartelling verbouwd. Als gewas vergt spelt minder bemesting dan tarwe en is het resistenter tegen ziekten. Dit maakt de graansoort goed geschikt voor biologische landbouw.

Spelt op het landSpelt heeft ook veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. Spelt is oplosbaar in water en wordt daardoor snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Bovendien bevat spelt na het bewerkingsproces meer voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, koolhydraten en eiwitten) dan bijvoorbeeld tarwe.

De gluten die het spelt bevat zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe, waardoor ze vriendelijker voor je darmen zijn. Deze graansoort gaat ook de behoefte aan tussendoortjes tegen, omdat het voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel zorgt. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte).

Spelt wordt verkocht als bloem en als meel, maar ook als brood en pasta. Het schijnt zelfs dat de gekookte, hele korrels prima dienen als vervanging van rijst. In recepten kan de genoemde hoeveelheid tarwemeel of bloem door dezelfde hoeveelheid speltmeel of speltbloem worden vervangen.

Er zijn steeds meer winkels die speltbrood, -pasta en -meel verkopen. Zelf haal ik het in de natuurvoedingswinkel, maar het schijnt dat bijvoorbeeld Albert Heijn het assortiment ook aan het uitbreiden is.