Op deze pagina en op social media zie je mij regelmatig de hashtag #suikervrij gebruiken. In dit blog zal ik beschrijven waarom ik dit belangrijk vind en wat dit voor mij betekent.

Waarom ik startte met stoppen…

Zo’n anderhalf jaar geleden werden we overvallen door het bericht dat mijn schoonvader aan slokdarmkanker leed. Een bericht dat ons leven voorgoed veranderde. Niet alleen omdat we samen goede en slechte tijden beleefden en 2013 achteraf een enorm intens jaar bleek, maar ook omdat we groeiden en ons ontwikkelden door de gebeurtenissen.

Suiker

Ik ben iemand die dingen wil begrijpen. Ik heb een spirituele instelling, maar zou (ook) graag alles verklaren. Zo ook de herkomst van nare ziektes. Een zoektocht via Google gaf me telkens dezelfde antwoorden: kanker is een hedendaagse welvaartsziekte die enerzijds wordt veroorzaakt door dikke vette pech en anderzijds door leefstijl. Een leefstijl die onder andere uit voeding, beweging en manier van denken bestaat. Qua voeding lijken geraffineerde (bewerkte) producten, ook wel bekend als snelle koolhydraten, het meeste invloed te hebben. Deze ingrediënten worden in het lichaam omgezet tot glucose, een belangrijke brandstof.

Op cursus

Suikervrij eten bleek nog niet heel gemakkelijk. Suiker zit werkelijk overal in en vaak onder verdekte namen. Ook bleek witmeel (zoals tarwebloem in koek en taart) in je lichaam min of meer hetzelfde te doen als kristalsuiker. Ik besloot te starten met een cursus 40 dagen zonder suiker bij Miss Natural. Deze online cursus gaf me een beter beeld van wat ik wel en niet kon eten. Ik werd creatiever in het vinden van alternatieve zoetmakers en was steeds vaker in de keuken te vinden.

Wat is er nou eigenlijk mis met suiker?

Suiker wordt gemaakt van sap van suikerbiet en –riet. Het wordt zo ver gezuiverd dat alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen zijn verwijderd. Bye bye bouwstoffen. Hierdoor krijgt suiker (en bloem) zijn witte kleur.

Een (menselijk) lichaam is een geweldige machine met een perfect zelf oplossend en genezend vermogen. Als er voeding binnenkomt wordt dat in het lichaam afgebroken tot brandstof, bouwstof of reserve. Om voeding af te breken zijn voedingsstoffen nodig, maar juist díe zijn verwijderd. Die prachtige machine gaat desalniettemin door met het afbreken van het voedsel, deze keer met vitamines en mineralen die aan je lichaam worden onttrokken. Bye bye bouwstoffen!

Een lichaam die zelf zijn bouwstoffen op gaat maken, gaat klachten geven. Op korte termijn kunnen dit hoofdpijn, energiegebrek, een ontregeld honger/verzadigingsgevoel of menstruatieklachten zijn. Op lange termijn kunnen candida, gewrichtspijn, concentratieproblemen, diabetes type 2 of nog ergere aandoeningen ontstaan.

Hoe dat dan met kanker zit? Tumoren gedijen veel beter in een zure omgeving en ze voeden zich met suiker. Suiker zorgt voor een zure voedingsbodem en laat de tumoren groeien. Dat zeggen ze tenminste, ik heb het nooit hoeven te proberen.

Kortom, mijn definitie van suikervrij is…

Als ik in een recept zet dat het suikervrij is, bedoel ik dat het vrij is van geraffineerde ingrediënten. Ik kies hiervoor omdat deze “verboden” ingrediënten geen voedingstoffen bevatten, maar wel veel calorieën en omdat zij op korte en lange termijn een negatief effect op de gezondheid hebben. Een suikervrij gerecht van mij bevat mogelijk wel fruit, kokosbloesem-, palmsuiker of stevia en incidenteel honing, agavesiroop of oerzoet. Het eventuele bloem is vervangen door meel.

Op social media hoor ik veel verschillende opvattingen over “suikervrij”. Wat betekent het voor jou?