Vanillepoeder wordt in verschillende gerechten gebruikt als toevoeging van extra smaak. Dit wordt voornamelijk in zoete gerechten en desserts toegevoegd. In eerste instantie worden vanillestokjes gedroogd om daarna het merg uit de stokjes te verwerken tot poeder. Om een goede kwaliteit van het poeder te garanderen, moet het bewaard worden op een koele en donkere plaats. Belangrijk is wel dat je het niet in de koelkast bewaart, maar op kamertemperatuur. 

Zakje vanillepoeder

Bij vanillepoeder heb je de mogelijkheid om het in zakjes te verkopen. Belangrijk is het verschil tussen vanillepoeder en vanille suiker. Vanille suiker is gewone suiker met een vanille smaak. Vanillepoeder is echt afkomstig van vanillestokjes. Daarnaast bevat het geen suiker waardoor het veel intenser is van smaak. Dit zorgt ervoor dat je er veel minder van nodig hebt in een gerecht.

Indien je tijd hebt, kan je vanillepoeder ook eenvoudig zelf maken. Je hoeft enkel een aantal vanillestokjes te drogen in een oven gedurende een paar minuten. Vijf minuten is voldoende op een temperatuur van 170 graden. Maal ze daarna fijn in een hakmolen of koffiemolen. Zolang je het op een koele en droge plaats bewaard, is vanillepoeder lang houdbaar. 

In verschillende supermarkten vind je tegenwoordig vanillepoeder of varianten van vanille. Al kan het interessant zijn om de prijzen te vergelijken. Het zijn dure tijden, dus alle kleine besparingen kunnen helpen. 

Vanillepoeder AH

Bij Albert Heijn vind je zowel vanille extract, vanille aroma en vanille stokjes. Je kan dus zonder problemen de vanillepoeder vervangen door een van de andere mogelijkheden of zelf je vanillepoeder maken. Afhankelijk van het merk en w

at je juist nodig hebt, b

etaal je 25 cent v

oor een zakje vanillesuiker van het merk Albert Heijn tot acht euro voor een flesje vanille extract van zestig milliliter. 

Vanille poeder Lidl

Wanneer je een Lidl in je buurt hebt, wordt er aangeraden om snel even in de winkel binnen te springen. Je kan namelijk niet terugvinden op hun website of ze vanillepoeder verkopen of niet en of ze varianten of alternatieven in het gamma hebben. Indien je ter plaatse bent, kan je meteen meenemen wat je nodig hebt voor je gerecht. 

Vanillepoeder Jumbo

Bij supermarktketen Jumbo geldt eigenlijk hetzelfde als voor Albert Heijn. Je vindt er onder meer vanille suiker en vanille extract. Daarnaast kan je bij Jumbo ook vanille pasta kopen.  Deze pasta kan onder meer gebruikt worden in slagroom, fijn gebak of als onderdeel van een vulling van een crème. Voor een flesje vanille extract van 50 milliliter betaal je 5,49 euro. Voor een zakje vanillesuiker is dit 1,57 euro.

Vanillepoeder vervangen 

Wanneer je geen vanillepoeder in huis hebt, kan je de hoeveelheid suiker in het gerecht verminderen en vanillesuiker toevoegen. Per theelepel vanillepoeder kan je vier zakjes vanillesuiker gebruiken. Gebruik je liever vanille aroma? Dan kan je een theelepel vervangen door vier theelepels aroma. 

Vanille extract vervangen door vanillepoeder

Vanillepoeder is niet hetzelfde als vanille extract. Het vanille extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes in combinatie met water en ethanol. Dit is een alcohol dat voornamelijk gebruikt wordt als oplosmiddel.  Zoals hierboven al werd vermeld, wordt vanillepoeder daarentegen gemaakt vanuit het merg van de vanillestokjes. Het merg haal je uit het stokje door het stokje in de lengte open te snijden. Met het topje van je mes kan je heel eenvoudig het merg er uit halen. 

Vanille extract kan je in een gerecht ook zonder problemen vervangen door vanillepoeder. Per theelepel vanille extract dat je gebruikt in het recept, kan je een halve theelepel poeder gebruiken. Het voordeel van vanille extract is dat het dezelfde intense smaak heeft als vanillepoeder. Je zal dus geen verschil proeven wanneer je het eet.