Wijnsteenbakpoeder of wijnsteenzuur bakpoeder zijn rijsmiddelen die  baksels meer volume geven en het geheel luchtiger maken. Het is een mengsel van wijnsteen (zuur) en zuiveringszout.

Wijnsteenzuur bakpoeder | eethetbeter.nl

Wat zit er in wijnsteenbakpoeder?

Mijn voorkeur gaat uit naar wijnsteen(zuur) bakpoeder uit een potje, omdat het zo makkelijk te doseren is. Uit een zakje schept het zo lastig… De ingrediënten zijn als volgt:

  • Natufood wijnsteenzuur bakpoeder: wijnsteenzuur 55%, natriumbiocarbonaat, maiszetmeel*
  • Tammi wijnsteen bakpoeder: maiszetmeel**, rijsmiddelen: kaliumtartraten (E336) 24,7%, natriumcarbonaten (E500)

*Geproduceerd zonder gebruik van chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

** Van biologische teelt.

Wijnsteenbakpoeder is natuurlijk

Wijnsteenbakpoeder bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Aan gewoon bakpoeder, zoals die van Dr. Oetker, worden chemische rijsmiddelen toegevoegd. Dit betreft meestal fosfaten. Er bestaan mensen die ervan overtuigd zijn dat deze additieven (E450 en E500) schadelijk zijn voor de gezondheid en bijvoorbeeld hoofdpijn of botontkalking zouden kunnen veroorzaken. Wijnsteenzuur bevat geen dierlijke stoffen is daardoor geschikt voor vegetariërs.

Hoe gebruik ik wijnsteenzuurbakpoeder?

Indien in een recept bakpoeder bij de ingrediënten vermeld staat, kan dit in dezelfde verhouding worden vervangen door wijnsteenbakpoeder. In tegenstelling tot “gist” heeft wijnsteenbakpoeder geen rijstijd.

Meng 10 gram wijnsteenzuur (1 afgestreken eetlepel) met 250 gram meel of bloem. Dit is tevens het recept voor zelfrijzend bakmeel.

Hoe bewaar ik wijnsteenbakpoeder?

Bewaar het afgesloten potje in een lade of donkere kast. Het is ruim een jaar houdbaar. Controleer hiervoor de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Waar koop ik wijnsteenzuurbakpoeder?

Deze soort bakpoeder is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Ik betaalde net geen twee euro voor een potje van 100 gram.

Informatietabel rijsmiddelen

Deze tabel wordt steeds verder uitgebreid met andere rijsmiddelen. Heb je aanvullingen of klopt het niet? Stuur me dan even een berichtje!

20140420 Rijsmiddelen

Bakpoeder | eethetbeter.nlWijnsteenbakpoeder | eethetbeter.nlWijnsteenzuurbakpoeder | eethetbeter.nl

 

NB. Ondanks dat er qua chemische samenstelling een verschil is tussen wijnsteen- en wijnsteenzuur bakpoeder, zul je ze in de winkel naast elkaar aantreffen en is de werking hetzelfde. In baksels waarin al een zuur voorkomt, kan ook baksoda gebruikt worden.