Vorige week at ik in een restaurant waar ze appelloempia’s met vanilleroomijs en slagroom als dessert aanboden. Zelf loop ik niet warm voor ijs, maar van het idee een soort van apfelstrudel te eten liep het water me in de mond. Vandaag maakte ik mijn eigen variatie op dit gerecht: het recept voor appelloempia’s met cranberry’s en gember vind je hier!

Recept voor appelloempia's met cranberry's en gember | eethetbeter.nl

Pluspunten voor het idee

Zoals ik hierboven al schreef raakte ik enthousiast van het idee een appelloempia te eten. Het initiatief kreeg dus zeker wel pluspunten. De uitvoering daarentegen liet nog wat te wensen over. Misschien kwam dat omdat het vanilleroomijs en de slagroom niet aan mij besteed waren, maar ik had meer smaak verwacht. Zelf voegde ik dus zure cranberry’s toe aan de zoete appels met wat pit vanaf de gember. Het bittere van de kaneel maakte de smaak compleet.

Bijna goedgekeurd

De appelloempia’s uit de oven die ik maakte waren binnen een uur op; dat is inclusief fotograferen. Best snel dus! Mijn mannen konden er simpelweg niet vanaf blijven. Ik denk dat we dus wel kunnen constateren dat dit gerecht heel goed geslaagd is. Zelf zie ik nog wel wat verbeterpunten: volgende keer meer appels erin bijvoorbeeld. Desalniettemin is dit receptje het delen waard.

Zoete loempia's uit de oven | eethetbeter.nl

Loempiavellen over?

Als je toch loempiavellen in de diepvries hebt liggen, kan je ze ook gebruiken voor andere doeleinden. Vullen met gehakt als borrelhapje bijvoorbeeld. Kijk maar eens naar deze heerlijke Pangsits uit de oven. Of voor de variatie een vega vulling van wortels, mmm! Ook deze groenteloempia’s kan ik jullie aanraden. Allemaal te maken zonder frituurpan en zonder airfryer. Ideaal toch?

Recept voor appelloempia’s met cranberry’s en gember

Dessert of zoet tussendoortje. Voldoende voor zes stuks. Tot mijn spijt kan ik over de houdbaarheid niks zeggen, haha!

Ingrediënten

 • 6 loempiavellen (vriezer)
 • 1 grote appel
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels gedroogde cranberry’s
 • 2 bolletjes stemgember of 1 cm verse gember
 • 1 ei

Benodigdheden

 • Oven, bakplaat
 • Bakpapier
 • Kwastje

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 160 graden;
 2. Ontdooi de loempiavellen;
 3. Snij de gember heel fijn, schil de appel en snij hem in kleine stukjes;
 4. Meng de gember, appel, cranberry’s en kaneel in een schaaltje goed door elkaar;
 5. Kluts het eitje;
 6. Plaats een lepel van het appelmengsel op het midden van een loempiavel. Bestrijk alle vier de randen met het ei en rol de loempia op: onderzijde over de vulling heen, linkerzijde er overheen, rechterzijde er overheen, bovenkant insmeren met ei, bovenzijde naar onderen vouwen;
 7. Leg de loempia’s op de bakplaat die bekleed is met bakpapier en bestrijk de bovenkant met ei;
 8. Bak de appelloempia’s in ongeveer van 25 minuten bruin en gaar;
 9. Eet smakelijk!

Deze appelloempia’s uit de oven zijn heerlijk als zoet tussendoortje, bijvoorbeeld op oudjaarsavond in plaats van appelflappen. Dat brengt me op de volgende vraag:

Wat is jouw favoriete snack met oud en nieuw: oliebollen of appelflappen?

Recept loempia's uit de oven | eethetbeter.nl