Het thema voor de maand oktober is “warm eten”. In eerste instantie had ik iets anders in gedachten, maar nu de dagen korter worden en de buitentemperaturen dalen heb ik enorme behoefte aan warmte. Dat heeft ook geleid tot dit recept voor appelplaatkoek met havervlokken!

Recept voor appelplaatkoek met havervlokken | eethetbeter.nl

Havermout uit de oven

Zo’n twee keer per week start ik de dag met een schaaltje warme havermoutpap. Heel af en toe bereid ik mijn ontbijt in de oven. Daar wil ik dan wel echt tijd voor maken, zoals in het weekend. Heb jij een keer tijd om wat uitgebreider met het ontbijt aan de slag te gaan, dan raad ik je zeker aan deze appelplaatkoek met havervlokken te maken. Hij is zowel koud als warm lekker en ook als tussendoortje doet hij het goed.

Recept voor appelplaatkoek met havervlokken

Ontbijt of tussendoortje zonder geraffineerde suikers. Voldoende voor ongeveer een halve bakplaat.

Ingrediënten

  • 3 appels
  • 4 eieren
  • 200 gram dadels (ontpit)
  • 125 gram havervlokken (of eventueel havermout)
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram hazelnoten
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • mespunt zout
  • optioneel: citroensap en olie

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • oven
  • ovenschaal
  • bakpapier

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 graden;
  2. Bekleed een (halve) bakplaat met bakpapier;
  3. Gebruik de keukenmachine om de helft van de hazelnoten samen met de eieren en de dadels te pureren;
  4. Meng in een andere kom de havervlokken met de helft van de kaneel, het bakpoeder, het vanillepoeder en het zout;
  5. Snij 1 appel in kleine stukjes en doe deze door het droge mengsel;
  6. Meng vervolgens beide mengsels door elkaar totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Plaats dit op de bakplaat en druk het goed aan;
  7. Snij de overige appels in schijven en beleg hier de appelplaatkoek mee. Voor een extra mooi resultaat kan je de appels bedruppelen met wat citroensap en olie. Hak de overige noten en strooi deze er overheen;
  8. Bak de koek in circa 20 minuten af in de oven. Bestrooi met de overige kaneel. Eet smakelijk!

Vind jij jezelf een koukleum? En helpt het dan om warm te eten?

Recept voor appelplaatkoek met havervlokken | eethetbeter.nl

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This