Nu we het toch over appels hebben: hierbij het recept voor appeltaartappels van Culinair Westfriesland.

recept appeltaartappels | eethetbeter.nl

Kennen jullie Annemiek van Culinair Westfriesland nog? Precies, dat is die van de tag ‘hoe ik een foodie geworden ben?’ Het kookblog van mijn naamgenoot is een uit de hand gelopen hobby, die inmiddels zeer professioneel oogt. Annemiek gaat steeds beter fotograferen en volgt bovendien een opleiding tot kok. Op www.culinairwestfriesland.nl kun je zien wat deze veelzijdige dame nog meer in haar mars heeft.

Nog niet zo lang geleden opperde ik op Facebook het idee om de komende weken veel blogs over appels te plaatsen en vroeg hierbij om suggesties. Annemiek bood vervolgens direct aan om haar recept voor taartappels te delen. Hoe leuk is dat?! Lees snel verder om te zien hoe je deze lekkernij zelf kunt maken. Serveer de appels warm of koud, als gebak of met vanille ijs als nagerecht.

ingredienten appeltaart appels | eethetbeter.nl

Recept voor appeltaartappels van Culinair Westfriesland

Voor 4 taartappels.

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 4 appels, b.v. Golden Delicious of Jonagold
  • 3 dadels, fijn gesneden
  • 2 theelepels kaneel
  • 40 gram rozijnen
  • 6 gedroogde abrikozen, fijn gesneden
  • 2 eetlepels cranberry compote met kaneel en rode port (of gebruik jam)
  • 1 eidooier en een klein beetje melk

Benodigdheden

  • Oven
  • Deegroller
  • Mes, snijplank
  • Kwastje
  • Kleine garde
  • Braadslee of ovenschaal

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 graden.
  2. Was de appels en snij de bovenkant eraf, hol hem uit met een lepel (ook het klokhuis). De zijkanten mogen een cm zijn
  3. Meng appel, kaneel, rozijnen, dadel, abrikoos en jam of compote door elkaar en vul daar de appels mee
  4. Rol met een deegroller het bladerdeeg iets dunner. Maak hier repen van iets langer dan de appel, zodat je een centimeter overlap hebt
  5. Leg eerst drie stroken over een appel en vlecht hier nog drie stroken door. Op de foto zie je hoe ik dit deed
  6. Klop de eidooier los met wat melk en bestrijk hier het bladerdeeg mee
  7. Bak de appels 15 tot 20 minuten in een braadslee of ovenschaal (want het kan gaan lekken). Als ze te gaar worden kunnen ze omvallen
  8. De appels zijn klaar wanneer het deeg bruin is
  9. Eet smakelijk!

Bestrooi eens met kaneel of voeg kokosrasp, noten of vijgen aan de vulling toe!

heerlijke appeltaartappel | eethetbeter.nl