De eerste verjaardag van je kleine spruit moet natuurlijk uitgebreid gevierd worden. Zelf zal je baby het zich later niet meer herinneren, maar de dag dat je zoontje of dochtertje een jaar wordt, blijft speciaal. Naast leuke cadeautjes en een gezellig samenzijn met familie en eventueel wat vrienden, mag er natuurlijk ook geen mooie babytaart ontbreken. 

Babytaart 1 jaar

De mogelijkheden voor een babytaart voor een eerste verjaardag zijn eindeloos. Het is natuurlijk leuk als je kind ook zelf een stukje kan eten van de taart. Je kan bijvoorbeeld een taart voor volwassenen laten maken en een babytaart. Kies voor een taart die eenvoudig te eten is voor een kind van een jaar. Denk maar aan een kwarktaart of een taart met wat cakevulling. 

Recept voor een babytaart

Wanneer je een babytaart zelf maakt, heb je natuurlijk het voordeel dat je het zo gezond of ongezond kan maken zoals je zelf wil. Daarnaast hoeft het niet noodzakelijk een taart te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor muffins met banaan en wortel. Er zit natuurlijk een beetje suiker in, maar de hoeveelheid is te verwaarlozen over het aantal muffins die je maakt. Om het nog gezonder te maken, kan je boekweitmeel gebruiken in plaats van gewone meel. Bovendien heb je niet heel veel ingrediënten nodig. Je hebt naast het boekweitmeel enkel bakmeel en bakpoeder, bananen en wortels, roomboter, amandelmelk en appelmoes nodig. Het is een gezonde, maar lekkere variant op de klassieke muffins. 

Indien je geen fan bent van wortels of bananen, dan zijn er natuurlijk nog een overvloed aan andere gezonde mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat het enkel ingrediënten bevat dat iemand van een jaar mag eten. Een groentetaartje of een fruittaartje zijn de meest gekozen opties. 

Smash cake

Het concept van een smash cake is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De Nederlandse benaming is een meptaart. Het is eigenlijk louter bedoeld als taartje waar je baby in kan grabbelen terwijl je hier foto’s van neemt. Het hoeft daarom niet groot te zijn omdat je het zelf toch niet zal opeten.

Je kan ervoor kiezen om een hele fotoshoot te organiseren met een smash cake, maar indien je het budget beperkt wil houden, kan je ook zelf aan de slag gaan. Het maken van een taartje is niet moeilijk, zolang er maar voldoende slagroom of crème als topping gebruikt. Dit is namelijk eenvoudig te grijpen voor je kind. Denk daarnaast ook na over de kleur van je taart. Een chocoladetaart is bijvoorbeeld altijd leuk en lekker, maar een bruine kleur is misschien niet de meest ideale kleur om foto’s te nemen. Kies daarom voor een leuke frisse kleur! Om te vermijden dat de taart te koud is voor je kindje, kan je het best een half uur op voorhand uit de koelkast houden. Zo kan je kleintje zich volledig laten gaan zonder het te koud te krijgen. 

Het recept voor een de bijhorende taart moet dus niet al te moeilijk zijn aangezien het niet wordt opgegeten. Gebruik enkel wat eieren, suiker, bloem voor de taart en bloem, melk roomboter en poedersuiker voor de botercrème. Indien je wat kleur wil toevoegen aan je taart, kan je heel eenvoudig enkele druppels kleurstof aan je mengsel toevoegen. Je hoeft hierbij zeker niet voor de klassieke roze kleur te gaan bij een meisje en blauwe kleur bij een jongen. 

Bij een smash cake kan je je fantasie volledig laten gaan, zeker wanneer je er een echte fotoshoot aan wil koppelen. Denk maar aan leuke accessoires zoals feesthoedjes of slingers. Daarnaast mag ook een caketopper zoals het cijfer 1 niet ontbreken.