Jaren geleden, toen ik alleen woonde, stopte ik vaak mijn avondeten vaak in schaal om deze vervolgens in mijn schoot te plaatsen en leeg te lepelen. Ik hou van mensen om me heen, maar dat soort momenten alleen zijn ook zo kostbaar. Tegenwoordig is het hip om je eten in een schaal te serveren. We noemen het dan een Buddha Bowl. Ik zal vandaag uitleggen wat het is en deel meteen het recept voor beef in a bowl!

Recept beef in a bowl | eethetbeter.nl

Buddha Bowl

Een Buddha Bowl is een kom met gezonde ingrediënten die zijn naam dankt aan het bolle buikje van Buddha. Dit schaaltje lekkers wordt gevuld met groente, granen, eiwitten en gezonde vetten. De diverse bowls hebben gemeen dat ze kleurrijk zijn en een complete maaltijd in een bakje past. Een soort eenpansgerecht alleen dan in een kommetje.

Biefstuk of eieren

Het grote voordeel van biefstuk is de korte bereidingstijd en de geweldige combinatie van smaken met onder andere gember en citroengras. Een goed alternatief zijn zachtgekookte eieren. Zo heb je ook een smakelijke complete maaltijd in een kommetje. De beef in a bowl doet het trouwens ook prima met kip, keuze te over 🙂

Buddha bowl met biefstuk | eethetbeter.nl

Recept beef in a bowl

Diner voor vier personen. Een Buddha Bowl wordt doorgaans geserveerd in een schaaltje. De bereidingstijd is een klein half uur, afhankelijk van de kooktijd van de rijst. Ik heb zelf rijst in huis die drie kwartier moet koken. Indien je snelkookrijst gebruikt, dan raad ik je aan om de volgorde van het recept te herzien.

Ingrediënten

Voor de rijst

  • 300 gram zilvervlies basmati rijst (ik gebruik deze)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 eetlepel sesamolie

Voor de beef

  • 300 gram biefstuk
  • 500 gram broccoli
  • 2 flinke wortels
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 2 cm verse gember
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel vissaus
  • ½ eetlepel honing
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 50 ml tamari saus
  • 2 handen vol verse basilicum
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels cashewnoten
  • zwarte peper

Benodigdheden

  • Citruspers
  • Snijplank en mes
  • Pan voor de rijst
  • Wokpan of koekenpan
  • 4 schaaltjes

Bereiding

Voorbereiding

  1. Snij de paprika, de broccoli en de wortels. Hak ook de gember, de ui en de knoflook fijn. Maak reepjes van de biefstuk. Hak de basilicum. Pers de limoen;
  2. Rooster het sesamzaad en de cashewnoten in een droge koekenpan;

Hoe maak je beef in a buddha bowl?

  1. Bereid de rijst volgens de verpakking en doe hier het citroengras bij. Voeg bij het nagaren de sesamolie toe;
  2. Kook de broccoli en de wortels in 15 tot 20 minuten gaar;
  3. Fruit de ui en de knoflook in de kokosolie en voeg vervolgens de paprika en de gember toe. Doe ook de biefstuk erbij;
  4. Draai de warmtebron onder de pan laag en voeg het limoensap, de honing en de tamari saus toe. Roer het door en haal de pan van het fornuis;
  5. Voeg ook de sesamolie, de vissaus en de basilicum toe;
  6. Schep alle ingrediënten in een schaaltje. Maak een topping van cashewnoten en sesamzaad en strooi er wat zwarte peper over;
  7. Eet smakelijk!

Gebruik jij wel eens een kom om je avondeten in te serveren?

Hou je van dit soort recepten? Dan kan ik je die voor Kip Ketjap en Kip Pilav van harte aanbevelen!


Wil jij op vrijdag een e-mail ontvangen met daarin onder andere de nieuwste gezonde recepten voor het hele gezin? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!