Ergens in mijn hoofd heb ik een ladenblok vol met lijstjes. Overzichten van wat ik wil of moet doen, dingen die ik gezien wil hebben, ambities, dromen, inspiratie en ga zo maar door. Er bestaat ook zo’n fictief rapportje met daarop de gerechten die ik ooit nog eens wil maken: mijn bakhetlijst. Daarop staat bijvoorbeeld een spiraaltaart, een courgettecake, ravioli, vleeswaren en een (goed gelukt) desembrood. Tot voor kort stond ook de deze chocoladekoek op deze lijst, maar nu dus niet meer… Hierbij het recept voor black bean brownie!

Recept voor black bean brownie | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Zoete chocoladebrownie met zwarte bonen

Deze chocoladebrownie heeft als hoofdingrediënt zwarte bonen en er worden dadels gebruikt als zoetmaker. Een topping van pure chocolade en een handje walnoten maken het helemaal af! Tijdens mijn eerste experiment deed ik er geen boter in, in de veronderstelling dat eerdergenoemde ingrediënten vet genoeg waren, maar ik zat ernaast. Gelukkig resulteerde versie twee in een wat smeuïgere brownie.

Vergeet niet de brownie in de koelkast te bewaren. Op de tweede dag is hij nóg lekkerder! Over de derde dag kan ik niets vertellen, toen was hij al op, haha!

Zwarte bonen chocoladebrownie | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Recept voor black bean brownie (zonder geraffineerde suikers)

De bereidingstijd van deze zwarte bonen brownies is ongeveer een kwartier.

Ingrediënten

  • 1 blik zwarte bonen
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • 3 eieren
  • 12 dadels, geweekt en ontpit
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 4 eetlepels cacao
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
  • olie of boter om in te vetten
  • eventueel een handje gehakte walnoten

Benodigdheden

  • Oven + bakvorm
  • Blender of hakmolen

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180 graden
  2. Doe de eieren in de blender
  3. Spoel de bonen af met water en doe ze ook in de blender. Pureer tot alles fijn is
  4. Voeg ook de dadels toe en zet het apparaat weer even aan. Herhaal dit voor de boter
  5. Doe tot slot de overige ingrediënten erbij en mix net zolang totdat er een egaal geheel ontstaat
  6. Vet de bakvorm in en doe het beslag in de vorm
  7. Bak de brownies in 25 a 30 minuten gaar
  8. Eet smakelijk!

Persoonlijk vind ik het heerlijk als de brownie van binnen zacht is. Als je hier niet van houdt, raad ik je aan de oventijd te verlengen.

Topping

Je kunt het recept voor black bean brownie makkelijk aanvullen met een topping van chocolade. Ik gebruik hiervoor pure chocolade (minimaal 70% cacao), die ik au bain-marie smelt met een klein scheutje (plantaardige) melk. Je kunt dit direct na het bakken en afkoelen verdelen over de zwarte bonen koek.

Heb jij ook zo’n bakhetlijst en zo ja, wat staat er allemaal op?

Suikervrije chocoladebrownie | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

 

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)


Iedere vrijdagochtend de lekkerste gezonde recepten en leukste tips voor het hele gezin in jouw mailbox? En bovendien een GRATIS ebook ontvangen met gezonde traktaties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Pin It on Pinterest