Vandaag opnieuw een recept van iets dat ik in de (biologische) supermarkt alleen maar in de geraffineerde variant kan vinden: het recept voor bladerdeeg van speltmeel. Het maken van bladerdeeg kost wat tijd, maar is heel makkelijk en absoluut de moeite waard. Wij gebruiken het deeg bijvoorbeeld voor shoarmataart, kip in de hoed en als hartige koekjes. Wist je dat croissantdeeg min of meer hetzelfde is als dat van bladerdeeg?

Bladerdeeg koekjes 2

Bladerdeeg met echte roomboter

Ik maak het bladerdeeg van volkoren speltmeel en roomboter. De boter vervangen door grasboter is geen optie, weet ik uit ervaring ­čśë Het deeg krijgt het ÔÇťlaagjes-effectÔÇŁ door het uit te rollen en dubbel te vouwen en dat ieder half uur opnieuw. Moeilijker dan dat is het niet!

Recept bladerdeeg van volkoren speltmeel

De bereidingstijd is 20 minuten, met tussenpozen van een half uur. Het recept geeft ongeveer dezelfde hoeveelheid bladerdeeg als uit een pakje van Koopmans. Ook qua bakken (lang-kort / 200 graden) is dit homemade bladerdeeg vergelijkbaar.

Ingredi├źnten

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 1 theelepel (wijnsteenzuur) bakpoeder
  • 125 ml ijswater
  • 4 gram zout

Benodigdheden

  • Extra meel of bloem om het aanrecht te bestrooien
  • Deegroller
  • Maatbeker
  • Huishoudfolie

Bereiding

  1. Meet het water af en plaats het even in de koelkast of de diepvries
  2. Snijd de boter in blokjes
  3. Meng het meel met het bakpoeder en het zout
  4. Voeg de boterblokjes en het koude water toe. Zorg dat de boterblokjes hierbij heel blijven!
  5. Kneed totdat het deeg een samenhangend geheel is
  6. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast
  7. Bestrooi het aanrecht met meel of bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 * 30 cm
  8. Vouw het deeg in drie├źn in elkaar en draai het pakketje een kwartslag
  9. Rol het deeg weer uit tot ongeveer 40 * 30 cm
  10. Vouw het deeg in drie├źn, verpak het in huishoudfolie en leg het in de koelkast
  11. Herhaal na een half uur de stappen 7 t/m 10
  12. Vervolgens herhaal je de stappen 7 t/m 10 voor de laatste keer
  13. Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik

Je kunt het bladerdeeg bakken in de oven op 200 graden. De baktijd is afhankelijk van het gerecht dat je ermee maakt. Voor koekjes reken ik 10 minuten, een hartige taart kost al snel 3 kwartier. Dit bladerdeeg kan goed ingevroren worden. Het is wel slim op de verschillende porties te scheiden met bakpapier.

Bladerdeeghapjes (koekjes) zijn warm en vers het lekkerste. Eet smakelijk!

Bladerdeeg ingredienten

Bladerdeeg in de maak. De boterblokjes zijn goed zichtbaar.

Bladerdeeg in de maak. De boterblokjes zijn goed zichtbaar.

Een deeglap die in drie├źn is gevouwen

Een deeglap die in drie├źn is gevouwen

Bladerdeeg lap deeg

Hartige koekjes maken!

Hartige koekjes maken!

Bladerdeeg koekjes 3

We hebben de koekjes bestrooid met lekkere kruiden

Mmm, warm en knapperig!

Mmm, warm en knapperig!