Terwijl de lente zich met luid tromgeroffel aankondigt, plaats ik op de valreep een recept voor boerenkoolstamppot met jus van bruine boter!

Recept voor boerenkoolstamppot met jus | eethetbeter.nl

Geen boerenkoolkenner

Dit heerlijke Hollandse gerecht leerde ik pas kennen tijdens mijn studietijd, aangezien mijn ouders er absoluut niet voor te porren zijn. In deze periode at ik trouwens voornamelijk voorverpakte boerenkoolstamppot, die ik kon opwarmen in de magnetron… Het grote nadeel van stamppot met worst, is dat er geen vleesjus ontstaat. In het recept voor bruine boterjus laat oma zien hoe je jus kunt maken zonder daarvoor eerst vlees te braden.

Recept boerenkoolstamppot | eethetbeter.nl

Koken uit oma’s kookboek

Het recept voor boerenkoolstamppot vond ik in “Basis kookboek” van Wina Born, waarvan de eerste druk stamt uit 1978. De bruine boter heb ik uit Dit recept “Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort ‘s-Gravenhage” (1950) door Fréderique Mathilde Stoll en Wilhelmina Hendrika de Groot gehaald.

Boerenkoolstamppot maken | eethetbeter.nl

Recept voor boerenkoolstamppot

Diner voor vier personen.

Ingrediënten

  • 600 gram boerenkool (gesneden)
  • 1 kg aardappelen
  • 150 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • 250 gram magere spekreepjes

Benodigdheden

  • Water, zout en peper
  • Grote pan
  • Stamper of staafmixer

Bereiding

  1. Zet de boerenkool op met een bodempje water, breng het aan de kook
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Voeg ze na tien minuten toe aan de boerenkool
  3. Leg eventueel de rookworst er bovenop
  4. Laat het geheel 25 minuten koken. Let op dat er een bodempje water in de pan blijft zitten.
  5. Bak ondertussen de spekreepjes gaar knapperig
  6. Controleer of de aardappelen gaar zijn
  7. Giet de boerenkool met aardappelen af
  8. Voeg melk, boter, zout en peper toe en stamp het gerecht fijn
  9. Roer tenslotte de spekreepjes erdoor

Recept voor jus van bruine boter

Recept voor jus die je kunt maken zonder eerst vlees te bakken. Deze zogenaamde “bruine boter jus” is voldoende voor vier personen.

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel azijn

Benodigdheden

  • Steelpan

Bereiding

  1. Laat de roomboter op laag vuur smelten en bruin worden
  2. Haal de pan van het vuur en voeg het water en de azijn toe. Pas op voor de spetters!
  3. Gebruik deze “jus” voor de stamppot, groente of gegrilde vis.

De mening van de (achter)kleinkinderen

Dit recept boerenkoolstamppot met bruine boter en runderrookworst smaakte heerlijk! Ik serveerde hem met snoeptomaatjes, augurken en mosterd. We hebben ervan genoten en gaan dit gerecht zeker nog een keer maken!

Eet smakelijk (ook namens grootmoeder)!

Jus maken zonder vlees | eethetbeter.nl

Informatie over de gezondheidsvoordelen van boerenkool vind je hier hier! Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!