Wat zijn jouw favoriete koekjes? Grote kans dat bokkenpootje in jouw top 10 voorkomen. Ik vind ze ook heerlijk! Alleen zijn ze met amandel en lactose (vulling) niet zo geschikt voor mij op dit moment. Je begrijp dat ik een uitdaging zag en een variatie op de oh zo geliefde bokkenpootjes maakte: het recept voor bokkenpruikjes (koekjes met hazelnoot en chocolade) vind je hier!

Recept voor bokkenpruikjes | eethetbeter.nl

Gezoet met Sukrin

Zoals ik in het recept voor hazelnootschuimgebak (alweer hazelnoot en chocolade!) al schreef, weet ik niet zo goed wat ik van zoetmaker Sukrin moet vinden. Toch had ik het nog in huis en besloot ik het opnieuw te gebruiken om het eiwitschuim te zoeten. Als jullie een “licht” alternatief kennen: heel graag!

Recept voor gezonde bokkenpootjes

In deze themamaand ‘suikervrije koekjes bakken‘ vond ik dat de bokkenpootjes, één van mijn favorieten, zeker niet mocht ontbreken. Het is een langwerpig luchtig koekje gevuld met room en aan de uiteinden bedekt met chocolade. Na wat experimenten ontstond er bij mij een knapperig rond koekje dat van binnen zacht is dat gedoopt is in de pure chocolade. Ze vielen enorm in de smaak hier in huis!

Koekjes met hazelnoot en chocolade | eethetbeter.nl

De bokkenpruik op hebben

Het gezegde ‘de bokkenpruik’ op hebben betekent dat je een slecht humeur hebt. Ben jij wel eens slecht gehumeurd? Ik ben meestal wel opgewekt, maar er zijn van die momenten… Ik zou nu natuurlijk kunnen schrijven dat deze koekjes helpen bij een pesthumeur, maar het is geen wondermiddel. Alhoewel je het zou kunnen proberen natuurlijk, haha! Ik word sowieso vaak wel vrolijk van het maken van een lekker zoet baksel!

Recept voor bokkenpruikjes (koekjes met hazelnoot en chocolade)

Smakelijke koekjes gemaakt van eiwit, hazelnoot en pure chocolade. Voldoende voor circa 30 koekjes.

Ingrediënten

  • 3 eiwitten (circa 95 gram)
  • snuf zout
  • 2 eetlepels Sukrin (Of meer, naar smaak. Vervang eventueel door poedersuiker)
  • 75 gram hazelnoten
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 gram pure chocolade (die van Lidl in een rode verpakking bevat geen lactose / soja)
  • evt. citroensap

Benodigheden

  • Mixer (voor het eiwitschuim)
  • Keukenmachine (om meel te maken van de hazelnoten)
  • Oven, bakplaat, bakpapier

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180 graden;
  2. Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen of door wat citroensap er met een keukenpapiertje in te verspreiden;
  3. Klop het eiwit met Sukrin en zout op totdat het stijf genoeg is om de kom op zijn kop boven je hoofd te houden;
  4. Hak de hazelnoten met de keukenmachine fijn tot meel;
  5. Meng het hazelnotenmeel met het vanillepoeder en het bloem. Spatel deze vervolgens voorzichtig door het eiwitschuim heen;
  6. Gebruik een lepel (of spuitzak) om koekjes met een doorsnede van circa 3 cm op een bakplaat met bakpapier te maken;
  7. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen;
  8. Smelt de chocolade au bain marie;
  9. Doop de bokkenpruikjes stuk voor stuk in de chocolade en laat dit uitharden;
  10. Eet smakelijk!

Komen ‘Bokkenpootjes’ ook voor in jouw top 10 van favoriete koekjes?

Koekjes bakken met Sukrin | eethetbeter.nlKoekjes van eiwit en amandel | eethetbeter.nlKoekjes van eiwit en amandel | eethetbeter.nl

 

 

 

 


Recept voor gezonde bokkenpootjes | eethbeter.nl

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This