Soms word ik op een gezellige streekmarkt of bij een sfeervolle molen verleid tot het kopen van een zak meel. Eenmaal thuisgekomen vraag ik me af wat ik met deze impulsaankoop ga doen. Om dit mooie meel voor appeltaart te gebruiken is eigenlijk zonde… Brood is het eerstvolgende gerecht dat in me opkomt als ik aan “volkoren meel” denk. Maar hoe maak ik van meel brood?

Brood broodbakmachine 2

In onderstaand recept leg ik uit hoe je van meel –maakt niet uit wat voor- een brood kunt bakken met de broodbakmachine. Aangezien ik geraffineerde suikers probeer te vermijden, heb ik appelstroop aan het deeg toegevoegd. Voor meer uitleg over het bakken van brood, verwijs ik je naar het recept van speltbrood met sinaasappelsap.

Recept suikervrij brood uit de broodbakmachine

Voldoende voor een half brood, bereidingstijd is –afhankelijk van de machine- circa 3 uur

Ingrediënten

  • 250 gram meel naar keuze
  • 170 milliliter water
  • 4 gram droge gist
  • 4 gram zout
  • 5 gram olijfolie of roomboter
  • theelepel appelstroop of honing

Benodigdheden

  • Broodbakmachine

Bereiding

  1. Doe de helft van het meel in de bakvorm
  2. Giet het water hier bovenop
  3. Voeg daarna de olie of boter en de appelstroop of honing toe
  4. Doe de rest van het meel in het bakblik
  5. Leg nu de gist in een hoek van de bakvorm
  6. Plaats het zout in een andere hoek. Zorg ervoor dat “suiker”, zout en gist niet met elkaar in contact komen
  7. Bak het brood op het programma voor een klein volkorenbrood met een normale kost
  8. Eet smakelijk

Brood uit broodbakmachine