Wanneer je denkt aan brooddeeg is de kans groot dat je aan het klassieke brooddeeg denkt dat je maakt om brood te bakken. Toch zijn er heel wat opties om creatief bezig te zijn met brooddeeg. Het is ook een ideale bezigheid wanneer je jonge kinderen moet kunnen bezighouden tijdens schoolvakanties. Het voordeel van brooddeeg, wat ook wel eens zoutdeeg wordt genoemd, is dat het volledig uit natuurlijke producten bestaat waardoor het geen probleem is als je kinderen er per ongeluk een hapje van nemen. 

Brooddeeg maken 

Het recept om brooddeeg of zoutdeeg te maken is heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt, is 500 gram witte bloem. Belangrijk is dat je geen zelfrijzend meel gebruikt hiervoor. Een kopje zout en water en een eetlepel olie heb je ook nog nodig. Indien je graag een kleur aan je brooddeeg wil toevoegen, kan je ook nog kleurstof toevoegen. Afhankelijk van de intensiteit van de kleur die je wil, zijn enkele druppels voldoende.

De eerste stap is om het bloem en het zout te mengen. Daarna voeg je de olie toe om ervoor te zorgen dat het deeg niet scheurt wanneer het hard wordt. Bovendien wordt deeg eenvoudiger om te kneden wanneer je olie toevoegt. Als laatste voeg je het water beetje bij beetje toe. Indien je het water volledig in een keer zou toevoegen, ben je veel langer bezig om het deeg de juist textuur te geven. Zodra het deeg aanvoelt als klei ben je klaar om te starten. 

Brooddeeg klei

Vanaf je het brooddeeg goed kneed, krijgt het meer en meer de textuur van klei. Dit zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier figuurtjes en vormen kan maken met het deeg. De mogelijkheden zijn eindeloos. Indien je het deeg wil bewaren in de koelkast, kan je het maximum een dag bewaren. In de vriezer kan je het tot twee maanden bewaren. 

Knutselen met brooddeeg

Wanneer het deeg de structuur van klei heeft gekregen, kan je je creatieve zelf helemaal laten gaan. Je kan in eerste instantie verschillende vormen maken met het kleideeg. Ofwel gebruik je hier je handen voor, of je kan ook vormpjes gebruiken die je ook voor het bakken gebruikt. Belangrijk is dan wel dat je ze proper maakt na het knutselen. Je kan ook verschillende materialen gebruiken om het deeg te versieren. Denk maar aan strijkparels of pailletten. Wil je een feestelijkere touch, kies dan voor glitters om je figuur mooi af te werken.

Nadat je klaar bent met knutselen, moet je het deeg eerst laten drogen voordat het volledig hard wordt. De eenvoudigste manier om het te laten drogen is in de oven.  Plaats je creatie op een rooster zodat de warme lucht ook de onderkant van je figuur kan verwarmen. Afhankelijk van de dikte van je figuurtje is het voldoende om de oven op 80 tot 100 graden te verwarmen en het ongeveer tien minuten te laten bakken. Controleer regelmatig of het niet verbrandt.

Om te controleren of het baksel volledig droog is, kan je er zachtjes op tikken. Wanneer je een hol geluid hoort, is het volledig droog en kan je het uit de oven halen. 

Brooddeeg knutselen zonder oven

Wanneer je geen oven ter beschikking hebt, kan je het deeg ook zo laten drogen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door het op de verwarming te plaatsen. Op deze manier loop je wel meer risico dat het deeg afbreekt én het duurt tot een week voordat het volledig droog is. Je zal dus iets meer geduld moeten hebben. 

Zodra het deeg volledig droog is, kan je het deeg ook beschilderen. Zo kan je wat variatie brengen in je creaties.