Na mijn “appelweken”  is het wel tijd voor een nieuwe uitdaging! Aangezien de meeste kookboeken staan te verstoffen in mijn kast, wil ik hier vaker uit gaan koken. Om mezelf uit mijn comfort zone te lokken kook ik het recept dat op pagina 88 staat – of op (8+8=) 16 bij een heel dun boek. Deze persoonlijke challenge noem ik “P88”. Het eerste boek dat ik tegenkwam in mijn boekenkast is “Wat van fair komt…” van Ramon Beuk. Pagina 88 bevat een afbeelding van chocolademousse met passievruchten.

Chocolademousse met passievruchten van Ramon Beuk | eethetbeter.nl

Gek op chocolade

Zoals jullie weten ben ik gek op chocolade! Alleen passievruchten, daar hou ik niet zo van. Ik heb echt overwogen om nieuwe voorwaarden te bedenken voor deze uitdaging. Dat kan nog als het de eerste keer is namelijk, maar een stemmetje in mijn hoofd vertelde dat ook ik af en toe eens iets moet proberen. Ik ging dus aan de slag met het recept van Ramon Beuk. Hier komt hij!

Recept voor chocolademousse met passievruchten

Zoet dessert. Let op, dit recept bevat rauw ei. Het is bovendien vrij machtig, dus zeker geschikt voor 6-8 personen.

Ingrediënten

  • 150 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 3 eetlepels Cointreau (= sinaasappellikeur of een paar druppels sinaasappel- of vanille essence / extract)
  • 2 passievruchten
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 2 gram agar agar

Bereiding

  1. Chocolademouse: smelt de chocolade au bain marie
  2. Klop de eieren met de kokosbloesemsuiker luchtig
  3. Klop de slagroom op en doe de likeur of essence erdoor
  4. Schep deze drie mengsels voorzichtig door elkaar
  5. Doe ze in een schaaltje of decoratief glas en zet ze in de koelkast om op te stijven
  6. Passiepuree: snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit
  7. Doe het vruchtvlees samen met het sinaasappelsap en de agavesiroop in een pannetje
  8. Breng de gelei aan de kook en laat deze 5 minuten zachtjes pruttelen
  9. Schep de helft uit de pan op een diep bord en laat deze afkoelen in de koelkast
  10. Passiegelei: voeg de agar agar toe aan de overige passievruchten die nog in de pan zitten. Goed roeren!
  11. Laat ook deze afkoelen op een diep bord in de koelkast
  12. Na een half uurtje is de boel waarschijnlijk zo stevig geworden, dat je het gerecht kunt gaan serveren. Van de passiegelei kan je met een koekjesuitsteker vormpjes maken ter decoratie. De puree kan je op het bord of de mousse serveren. Eet smakelijk!

Ongelofelijk zeg, zo twijfelachtig als ik deze uitdaging aan ging, zo enthousiast ben ik nu! Wat een heerlijke smaaksensatie om die zachte, ietwat bittere chocolademousse te combineren met de zoet-zure passievrucht. Dit had ik echt nooit verwacht! Wij hebben er weer een nieuw favoriet gerecht bij in huize Eethetbeter, want ook de mannen waren heel enthousiast! Dankjewel Ramon Beuk 🙂

Hoe vaak probeer jij iets te eten waarvan je denkt dat je het niet lust?

Zoet-bitter-zuur super smaaksensatie dessert op eethetbeter.nl

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend en moeder van drie jongens. Natuurvoedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten. Gek op funfood, grootmoeders tips en voeding als medicijn ❤

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This