Zoals ik jullie een tijdje geleden al vertelde, ben ik erg zoekende qua desserts. Sinds ik nikkelarm probeer te eten vind ik het helemaal lastig om iets lekkers voor na op tafel te zetten. Cacao en noten vallen hierdoor namelijk ook af. Tijd voor een klein experimentje dus, dat –al zeg ik het zelf- heel goed heeft uitgepakt! Deze citroenroom is lekker fris en een tikkeltje zoet.

Citroenroom 2
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Om dit nagerecht te maken gebruikte ik sojaroom, iets dat ook vervangen kan worden door niet-plantaardige slagroom. In plaats van agar agar zou je gelatine kunnen gebruiken en mocht je geen agavesiroop in huis hebben, dan is een zoetmaker zoals stevia of (kristal)suiker ook geschikt. Ik ben gek op vanillepoeder (geraspt vanillestokje) en gooi dat “overal” doorheen. Vanille extract volstaat vast ook. Kortom, een dessert waarmee je alle kanten op kunt!

Citroenroom met aardbeien

Bereidingstijd is ongeveer een kwartier. Daarna moet het nog een tijdje opstijven in de koelkast. De citroenroom is ontzettend machtig, dus onze mening is dat er best 6 porties gemaakt kunnen worden op basis van onderstaande ingrediënten.

Ingrediënten

  • 2 citroenen, limoenen en/of sinaasappels
  • 1 mespunt vanillepoeder
  • 50 ml agavesiroop (wat is dit?)
  • 250 ml sojaroom
  • 2 theelepels agar agar (wat is dit?)
  • aardbeien

Benodigdheden

  • Mixer of kom met garde
  • Pan
  • Citruspers
  • Zesteur, dunschiller of scherp mes
  • Glazen of schaaltjes
  • Koelkast

Bereiding

  1. Snijd de aardbeien in plakjes
  2. Gebruik een zesteur, dunschiller of scherp mes om hele fijne reepjes van de schil van een citroen te maken. Pers de citroenen daarna uit.
  3. Doe het sap in een pannetje met de agavesiroop en verwarm dit
  4. Voeg de helft van de citroenrasp (“zestes”) en het vanillepoeder toe
  5. Voeg de agar agar toe aan de vloeistof en blijf roeren totdat het is opgelost. Dit gaat het makkelijkste als het citroensap (bijna) kookt
  6. Haal de pan van de warmtebron en vergeet niet om er geregeld in te roeren terwijl het afkoelt
  7. Klop de slagroom stijf
  8. Spatel de lauwwarme citroenvloeistof voorzichtig door de slagroom heen
  9. Vul de glazen of schaaltjes afwisselend met een laagje aardbeien en een laagje citroenroom
  10. Decoreer dit heerlijke dessert met een aardbeien en de resterende citroenrasp
  11. Laat de citroenroom enkele uren opstijven in de koelkast
  12. Eet smakelijk!

Dit nagerecht doet het prima op een zonnige zomerdag! Zoals geschreven is het zeer machtig, maar gelukkig smaakt het de volgende dag ook nog lekker 😉 Bijzonder hoe simpel en snel je een heerlijk dessert op tafel kan zetten, dat zelfs geschikt is voor veganisten.

Citroenroom 4
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly
Citroenroom 3
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Dit recept kreeg veel reacties op social media, dat vond ik geweldig om te zien! Volg jij Eet het beter al op FB? http://www.facebook.com/eethetbeter

Bij de kinderen viel de citroenroom ook heel erg in de smaak!
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Bij de kinderen viel de citroenroom ook heel erg in de smaak!

Dit doet een zesteur. Volgens mij gewoon te koop bij Blokker en Ikea.
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Dit doet een zesteur. Volgens mij gewoon te koop bij Blokker en Ikea.

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest