Wist je dat PLUS goede voeding hoog in het vaandel heeft staan? Voor iedereen en voor elke dag en zelfs met extra aandacht voor mens, dier, natuur en milieu. Ik hou daarvan! Tijdens de Ramadan laat PLUS klanten kennismaken met de Arabische keuken. Natuurlijk help ik ze daar graag een handje bij door dit heerlijke recept voor dadel-kardemomcake te delen!

Recept voor dadel-kardemomcake | eethetbeter.nl

Op bezoek bij een tv kok

Onlangs bracht ik een bezoek aan Nadia Zerouali. Kennen jullie deze mooie, sprankelende vrouw? Ze is onder andere bekend van 24Kitchen, Foodies en de kookboeken Melk & Dadels en Een druppel rozenwater. In haar sfeervolle woning kreeg ik samen met een aantal andere foodies een workshop Marrokkaans koken. We proefden gestoomde couscous en maakten onder andere linzensoep en sfouf. Na het koken schoven we gezellig samen aan tafel.

Eten brengt mensen samen | eethetbeter.nl

PLUS gelooft in goed eten, voor iedereen elke dag

Ik vind het geweldig dat een supermarkt zich niet alleen uitslooft voor puur eten, maar ook voor het samenbrengen van verschillende geloven en culturen. Een beetje meer acceptatie en liefde naar elkaar toe zou de wereld een heel stuk mooier maken! Blijft jammer dat wij geen PLUS supermarkt om de hoek hebben.

Cupcakes met dadels en kardemom | eethetbeter.nl

Marrokkaans koken

Tot op heden heb ik me weinig verdiept in de Marrokkaanse keuken. Zonde, want ik kan het gebruik van veel (verse) kruiden en specerijen zeker wel waarderen. De gerechten die we bij Nadia Zerouali thuis maakten, bevatten ook nog relatief veel groenten en peulvruchten en ze waren vegetarisch en grotendeels veganistisch.

Marrokkaans eten | eethetbeter.nl

Ik ben naar huis gegaan met twee prachtige kookboeken, dus ik verwacht in de toekomst vaker zo te gaan eten 🙂 Het ene boek is “Een druppel rozenwater” van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Het bevat zoete recepten uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Méditerranée. Het andere boek is geschreven door blogger Jamila Winwood en draagt de titel “Van Tajine tot Havermout”. Het leuke is dat Jamila ook hormoonfactortrainer is en haar recepten vrij zijn van gluten, zuivel en geraffineerde suikers.

Marrokkaans Nederlandse kookboeken | Ramadan met PLUS | eethetbeter.nl

Een van de recepten die ik mee naar huis kreeg, was die voor dadel-kardemomcake. De zoete snack bevatte bloem en veel suiker, maar verder klonk het ontzettend lekker. Ik besloot om wat aanpassingen te doen en het recept met jullie te delen. Ik vind het nog steeds erg zoet, maar vooral ook ontzettend lekker!

Recept voor dadel-kardemomcake

Recept voor 18 kruidige cupcakes. Het originele recept voor dadel-kardemomcake heb ik gekregen tijdens eerdergenoemde workshop. Ik heb wat aanpassingen gedaan om het zoete tussendoortje tarwevrij te maken en de geraffineerde suikers te vervangen.

Ingrediënten

  • 300 gram dadels
  • 1 theelepel baksoda
  • 300 ml water
  • 100 gram speltmeel
  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel anijs
  • 1 cm verse gember

Benodigdheden

  • Muffinvorm
  • Mixer of mengkom
  • Oven
  • Fornuis en pan

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 170 graden
  2. Vet de cakevorm in
  3. Schil en versnipper de verse gember
  4. Ontpit de dadels en doe ze in een pan met 300 ml water. Haal de pan van de warmtebron zodra deze kookt en voeg de baksoda toe. Het mengsel gaat schuimen! Laat het afkoelen.
  5. Meng in een kom het meel, bloem, de bakpoeder, zout, kardemom- en anijspoeder
  6. Klop in een andere kom de boter met de kokosbloesemsuiker luchtig
  7. Voeg voorzichtig en 1 voor 1 de eieren, het meelmengsel, de dadels en de gember toe aan de opgeklopte boter
  8. Vul de muffinvorm met het beslag
  9. Bak de dadel-kardemomcakejes in 20-25 minuten gaar
  10. Eet smakelijk!

Eet jij wel eens Marrokkaans? Wat is jouw favoriete gerecht?

Ook geïnspireerd geraakt door dit initiatief van PLUS supermarkt? PLUS deelt de recepten en tips via Facebook, Instagram en Twitter. Dat is #ramadanmetPLUS.

Recept voor dadel-kardemom cupcakes | eethetbeter.nl