Het is alweer een aardig tijdje geleden dat ik het recept voor tapenade deelde. Dit heerlijke smeerseltje was geïnspireerd op de informatie die ik in mijn studieboek vond. Vandaag weer iets uit mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur: het vegetarisch recept voor gehakt notenbrood.
Gehaktbrood zonder vlees
Dit heerlijke gehaktbrood bevat geen vlees (echt!), zuivel en granen en is daardoor zowel geschikt voor vegetariërs, detox, als tijdens een koolhydraatarm dieet, Paleo en Voedselzandloper. En ja, hij is ook erg lekker! Serveer het als hoofdgerecht of lunch met wat salade vooraf of in kleine stukjes als borrelhapje / snack.
Heb je een slowjuicer? Maak dan een wortelsapje (bijvoorbeeld deze) en bewaar de wortelpulp om dit brood mee te bakken. Zo kun je het ‘afval’ mooi gebruiken. No waste 😉
Vegetarisch recept voor gehakt notenbrood
Vegetarisch gehaktbrood met wortel en noten. Voor vier personen.
Ingrediënten
- 300 gram wortelen of wortelpulp uit de slowjuicer (1 bos bospenen zonder loof)
- 2 rode uien
- 180 gram amandelmeel of andere fijngehakte noten
- 10 stuks gedroogde tomaten (pot)
- 4 eieren
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel gemalen komijn (djinten)
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
- mespunt cayennepeper
- evt 15 gram verse peterselie
Benodigdheden
- Rasp of slow juicer
- Keukenmachine
- Oven
- Cakevorm
- Olijfolie/boter om in te vetten of bakpapier
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden
- Rasp de wortelen fijn
- Meng de wortel in de keukenmachine met de noten (amandelmeel), uien, tomaten, eieren, knoflook en de peterselie
- Voeg de specerijen toe
- Vet de bakvorm in of bedek hem met bakpapier
- Doe alle ingredienten in de cakevorm
- Bak het ‘wortelbrood’ in 40-45 minuten gaar
- Laat het brood iets afkoelen in de vorm om breken / scheuren te voorkomen
- Eet smakelijk!
Zelf heb ik deze soort van meatloaf al een aantal keer mee naar mijn werk genomen en daar koud opgegeten. Hij heeft erg veel smaak en vult goed. Hopelijk genieten jullie ook zo van dit heerlijke recept!
Hoe vaak eet jij vegetarisch?
Dit lijkt me heerlijk! En kom tot de ontdekking dat ik alles in huis heb, dus dit “broodje” gaat op tafel komen hoor, dit weekend!
En en en? Ik ben reuze benieuwd!
De smaak is lekker, volgende keer moet ik iets minder djinten doen. Maar ik vond het nogal droog. Klopt het dat er geen enkel vocht ingaat (behalve wat aanhangende olie van de tomaatjes)? Mijn keukenmachine had best moeite met de brei te mixen. Had daar ook het amandelmeel bijgemikt, maar weet niet of dat misschien later had gemoeten, mist in het recept hihihi.
Oei vergeten, sorry! Amandelmeel staat nu ook in het recept. In een van mijn varianten had ik 1 eetlepel olijfolie toegevoegd, maar ik vond het ‘gehaktbrood’ eerder te nat dan te droog. Behalve de eieren gaat er bij mij ook geen vocht meer bij. Hmmm raar zeg! In ieder geval fijn om te lezen dat de smaak goed was.
Op jouw foto’s ziet-ie er ook smeuïger uit. Ga het gewoon binnenkort nog een keertje proberen!
Hoi, denk je dat ik dit gerecht ook kan maken met alleen eigeel en ei vervanger? Ik kan nl niet tegen ei-eiwit. Het recept ziet er zo lekker uit.
Hoi Yvonne! Het ei zit erin als bindmiddel. Als een vervanger dat ook doet (lijkt me wel), dan komt het vast goed 🙂 Succes!