Nog niet zo lang geleden stond er hier altijd een potje pesto in de kast. Klaar voor gebruik en heerlijk om bijvoorbeeld vlees mee te marineren. We gebruikten het als een soort luxe product, voor speciale gelegenheden. Pesto is immers niet goedkoop – in vergelijking met bijvoorbeeld mayonaise – en eenmaal geopend redelijk bederfelijk. Ik heb ook wel eens zelf pesto gemaakt met veel basilicum, pijnboompitten en knoflook. Het had een (te) scherpe smaak en die bleef nog urenlang te proeven.

Recept voor een groene pesto | eethetbeter.nl

Pesto met cashewnoten uit de supermarkt

Onlangs kocht ik pesto bij de biologische supermarkt. Het was de lekkerste die ik ooit at geproefd! Het had een verse, milde smaak en smaakte overal lekker op. De ingrediëntenlijst was zo simpel, dat het bij wijze van spreken om “namaken” vroeg. Deze pesto variant bevatte naast verse kruiden, olijfolie en Parmezaanse kaas ook cashewnoten. Er zat geen knoflook in, iets dat in mijn zelfgemaakte pesto in het verleden de scherpe smaak veroorzaakte.

Zelf pesto maken

Ik besloot mijn eigen pesto te maken. Gelukkig had ik de benodigdheden voor het grijpen deze keer. De vroege lente zorgt ervoor dat de kruidenplanten in onze achtertuin al een prominente plek innemen. Klaar om te knippen!

De homemade pesto was zo’n succes en zo makkelijk om zelf te maken, dat wij hem nu wekelijks op het menu hebben staan. We maken verschillende varianten: we gebruiken verschillende kruiden en variëren met het soort noten of pitten. Ik zal hieronder een van de recepten beschrijven. Het is wel een “los-uit-de-pols-beschrijving”, dus neem het met een korreltje zout en breng je eigen swing in.

Recept voor goedkope en lekkere groene pesto | eethetbeter.nl

Recept voor groene pesto

Dit recept voor groene pesto is te bereiden in vijf minuten. Voel je vrij te experimenteren met de ingrediënten, dat maakt het alleen maar lekkerder (en goedkoper).

Ingrediënten

 • 2 handjes rucola sla
 • 1 handje verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum)
 • 1 handje zonnebloempitten
 • olijfolie (extra vierge)
 • Grana Padano (kaas)
 • Keltisch zeezout
 • peper

Benodigdheden

 • Hakmolen (staafmixer) of keukenmachine

Bereiding

 1. Was de sla en de kruiden
 2. Snijd of rasp een klein stukje kaas
 3. Doe de sla en de kruiden in de keukenmachine en hak ze fijn
 4. Voeg de olijfolie, de zonnebloempitten en de kaas toe
 5. Breng tot slot op smaak met peper en zout
 6. Kies zelf hoe grof/mild je de pesto hebben wilt
 7. Eet smakelijk

Pesto is te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. Ik roer het door mijn salade en eet het op een cracker met kaas. Het recept voor kip pesto van Puur Suzanne vind ik echt een aanrader.

Deze zelfgemaakte pesto is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Als hij dat haalt 😉 Door gebruik van zonnebloempitten en kruiden uit eigen tuin is de prijs ervan een stuk vriendelijker dan die uit de supermarkt. Geniet ervan!

Maak jij wel eens zelf groene pesto?