Ken je de hashtag #TGIF? Het is een afkorting van “Thank God It’s Friday”, vrij vertaald: “wat ben ik blij dat het eindelijk bijna weekend is”. Ik herken dat gevoel wel een beetje. Met een gezin, een baan, een studie en een gezellig sociaal leven is het soms best druk. Op mijn werkdagen houd ik vaak een race tegen de klok, dus als mijn weekend start, heb ik het gevoel dat ik meer ruimte heb om mijn tijd zelf in te plannen. Tijdens mijn drie dagen durende weekend heb ik gelegenheid om met mijn kinderen te spelen, het huishouden te doen en natuurlijk koekjes te bakken en hierover te schrijven. Ik bak trouwens niet alleen maar koekjes, maar ook broodjes hamburger. Moet je dit recept: homemade hamburgers maar eens zien!

Recept: homemade hamburgers | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Weekend-eten

In het weekend eten wij anders dan doordeweeks. Op vrijdag eten we vaak een snack, op zaterdag een ovenschotel of fondue en op zondag koken we iets uitgebreider. Vlees dat lange bereiding nodig heeft of we maken het eten met zijn allen klaar. Of we eten gewoon langer.

Vrijdag-snackdag

Op vrijdag-snackdag is de verleiding groot om langs de fritesboer te gaan, shoarma te halen, pizza te bestellen of een kapsalon te laten bezorgen. Zowel qua gezondheid als in de portemonnee zijn dat geen handige keuzes. Vandaar dat ik geregeld zoek naar alternatieven die we thuis kunnen maken. Eerder deelde ik al het recept voor shoarma met pitabroodjes, pizza maken we graag van bruin brooddeeg en in plaats van frites snijden we ook wel eens aardappels die we in de oven bakken. Vandaag wil ik jullie laten zien hoe makkelijk het is om zelf hamburgers te maken.

Zelf hamburgers maken | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Recept: homemade hamburgers

Voldoende voor 12 kleine hamburgers. Ik serveer de broodjes hamburger met sla, tomaat, uien, augurken en saus. Dit gerecht gaat bij ons thuis (twee volwassen en twee kinderen) op. Eet je glutenvrij? Dan kan ik je deze hamburgerbroodjes aanbevelen!

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes
  • 3 augurken
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • kokosmeel of paneermeel
  • zout en peper
  • boter of olijfolie om in te bakken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Koekenpan

Bereiding

  1. Snijd de sjalotjes en de augurken zeer fijn
  2. Meng het gehakt met de sjalotten en augurken
  3. Kluts een ei en roer dit door het gehakt
  4. Voeg ook het knoflookpoeder, de kerrie, het zout en de peper toe
  5. Bekijk de dikte en bepaal of er kokosmeel of paneermeel moet worden toegevoegd. Wanneer je een bal rolt van het gehakt, behoort deze zijn vorm te behouden. Als hij te zacht of te stevig is, valt hij uit elkaar bij het bakken.
  6. Verdeel het gehakt in gelijke delen en draai er ballen van, die je vervolgens plat slaat om een hamburger te krijgen
  7. Eventueel kan je de hamburgers even laten rusten in de koelkast
  8. Je bakt de hamburgers in de koekenpan of grillpan in ongeveer een kwartier gaar

In de bereiding kunnen eventueel sambal en ketchup worden meegenomen. De zwarte peper vervangen door cayennepeper geeft een extra bite. Het is ook lekker om verse knoflook en bosui toe te voegen aan de hamburgers. Kokosmeel laat zich perfect gebruiken als paneermeel. Het neemt namelijk veel vocht op, dus je hebt maar een eetlepel nodig. Je proeft het niet.

Met deze homemade hamburgers wordt het een heel geslaagde vrijdag-snackdag. #TGIF

Hamburger van de barbecue | eethetbeter.nl
  • Pinterest
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Print Friendly

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)


Iedere vrijdagochtend de lekkerste gezonde recepten en leukste tips voor het hele gezin in jouw mailbox? En bovendien een GRATIS ebook ontvangen met gezonde traktaties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Pin It on Pinterest