Laat ik met het goede nieuws beginnen: Nederlanders gooiden in 2016 15% minder voedsel weg dan in 2010! Iets minder positief is dat we nog steeds 41 kilogram verspillen per persoon per jaar. Zonde! Zeker als je bedenkt wat je allemaal nog kunt maken met kliekjes, zoals dit recept voor hartige taart gevuld met restjes.

Recept voor hartige taart gevuld met restjes eten | eethetbeter.nl

Foodbattle

Vorig jaar deed ik mee aan de Foodbattle in Ede, een strijd tegen voedselverspilling. Ook dit jaar verbind ik me maar wat graag aan dit initiatief! Want hoe mooi is het dat ik hier zowel met mijn gezin en vanuit Eethetbeter een bijdrage aan kan leveren? Door me aan te melden op foodbattle.nl/startbattle/ wordt er een online dagboek aangemaakt waar ik kan invullen wat ik weggooi en ik ontvang handige tips per e-mail.

Tip! Controleer kasten en maak een lijst voordat je boodschappen gaat doen. Dit voorkomt dat je thuiskomt met producten die later overbodig blijken.

Eten weggooien

Natuurlijk gooi ik ook liever geen eten weg, maar tijdens de FoodBattle van vorig jaar werd ik mij ernstig bewust van de voeding die (ook!) hier in de prullenbak verdwijnt. De grootste bijdrage hieraan werd geleverd door verse producten die we teveel hadden gekocht; denk aan een komkommer die helemaal slijmerig is geworden bijvoorbeeld. Daarna kwamen de restjes eten van Fedde, zoals broodkorstjes of geknoeid eten dat op de grond heeft gelegen.

Tip! Snij rauwe groenten, vlees of vis in grove stukken en doe ze in een pan met water en een bouillonblokje. Jouw tafelgenoten zullen onder de indruk zijn van een heerlijke zelfgemaakte soep!

Hartige taart met broccoli | eethetbeter.nl

Doe je ook mee?

Ik zou het echt heel leuk vinden als jij je ook aanmeldt voor de Foodbattle! En misschien wel nog leuker als wij onze ervaringen en tips met elkaar kunnen delen onderaan dit blog of op Facebook. Meedoen heeft de volgende voordelen:

  • Samen de strijd aan gaan tegen voedselverspilling en zo anderen kunnen inspireren
  • Minder milieubelasting
  • Leuke tips ontvangen
  • Bewustwording van je eigen gedrag m.b.t. voedselverspilling
  • Eigen resultaten vergelijken met die van anderen
  • Voedsel en dus ook geld besparen

Meer informatie en aanmelden kan op foodbattle.nl of kijk op Facebook.

Koken met kliekjes

Op mijn website vind je talloze recepten waar mijn liefde voor koken met kliekjes uit blijkt. Denk aan een gevulde omelet, mini-frittata’s (ideaal als lunch voor op school!), salad in a jar en natuurlijk de Italiaanse Panzanella. Een hartige taart gevuld met restjes ontbrak er nog aan, dus dat recept plaats ik hieronder. Ik gebruikte hiervoor een verse, lactosevrije, kant en klare bodem. Liever zelf maken? Gebruik dan dit recept voor quiche lorraine als voorbeeld.

Tip! Bewaar kleine restjes eten in de koelkast of vriezer en las eens per week een kliekjesdag in.

Recept voor hartige taart gevuld met restjes eten

Eenvoudige hartige taart die als lunch of diner gegeten kan worden. Kan gevuld worden met restjes eten uit de koelkast of diepvries.

Ingrediënten

  • 1 kant en klare bodem voor hartige taart
  • 1000 – 1200 gram kliekjes: groente, aardappels, vlees of vis etc
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zout en peper
  • eventueel geraspte kaas

Benodigdheden

  • Fornuis en pan
  • Oven
  • Ovenschaal of springvorm (diameter van circa 28 cm)

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 190 graden (hetelucht 170 graden);
  2. Snij de ui en fruit deze in de pan. Voeg eventueel de restjes eten toe die extra bereidingstijd nodig hebben. Meng vervolgens alle kliekjes door elkaar heen, eventueel nadat ze wat fijner zijn gesneden. Voeg hier ook de tijm aan toe;
  3. Vet een ovenschaal in en bekleed deze met de taartbodem;
  4. Kluts de eieren met wat water of melk, zout en peper;
  5. Doe de vulling in de ovenschaal;
  6. Verdeel het ei er overheen;
  7. Bestrooi eventueel met kaas;
  8. Bak de hartige taart in circa 40 minuten af in de oven;
  9. Eet smakelijk!

Ben jij bewust bezig met het tegengaan van voedselverspilling?

Recept met kliekjes | eethetbeter.nl

Meer informatie en aanmelden voor de Foodbattle Ede kan hier. Dit bericht is tot stand gekomen dankzij een samenwerking. Lees ook mijn disclaimer.

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This